W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

JesteÅ› w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Zdrowa rybka z cytrusami

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Danie główne z ryb

Zdrowa rybka z cytrusami

Zdrowa rybka z cytrusami

Chuda, biała ryba z piekarnika - cóż więcej można sobie życzyć po świątecznym obżarstwie?

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 4 filety z ulubionej biaÅ‚ej ryby (soli
  • dorsza
  • morszczuka)
  • 4 cienkie plasterki cytryny
  • 4 cienkie plasterki limetki
  • 4 cienkie plasterki pomaraÅ„czy
  • oliwa z oliwek

Zdrowa rybka z cytrusami - Opis przyrzÄ…dzania:

W piekarniku włączamy górny opiekacz (grill). Rybę płuczemy w zimnej wodzie i osuszamy papierowym ręcznikiem. Solimy z obu stron i smarujemy niedużą ilością oliwy. Filety układamy na blasze wyłożonej folią aluminiową (jeśli blaszka jest z tych, co to do nich nic nie przywiera, folię możemy sobie darować). Na każdym filecie kładziemy plasterek pomarańczy, na nim, dachówkowato, plasterek cytryny i plasterek limetki. Rybę wstawiamy pod opiekacz na 8-10 minut, aż będzie upieczona, a plasterki cytrusów zaczną się przypiekać po bokach. Podajemy prosto z piekarnika.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować Zdrowa rybka z cytrusami: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Zdrowa rybka z cytrusami przepisy:

  • Indyjska ryba marynowana w jogurcie
    Błyskawiczna ryba w delikatnej marynacie z garam masala. Podajemy z ryżem i ćwiartkami limetki, a mnie także bardzo tu pasuje raita, choć - szczerze - nie mam pojęcia, czy jest to właściwy temu daniu dodatek.
  • Oliwki z cytrusami
    Przyjemnie śródziemnomorska pogryzka do drinków.
  • Krem bananowy z sezamem
    Delikatny krem z jajek, śmietanki i bananów, z karmelem na wierzchu. Bardzo smaczny, szczególnie dobrze sprawdza się po grillu o tematyce egzotycznej.
  • Ceviche z pomidorami
    Kolorowa wersja ceviche, z kostkami pomidorów i plasterkami limetki.
  • Åšledzie w cytrynie
    Moje ukochane, domowe śledzie - nie ma bez nich Wigilii... Natomiast na co dzień świetne są z pieczonymi ziemniaczkami, w które włożyliśmy kawalątek masła.




Podziel siÄ™ linkiem:


Komentarze: