W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Zapiekanka z kukurydzy

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne

Zapiekanka z kukurydzy

Bardzo kolorowa zapiekanka, dość solidna, by - w towarzystwie sałaty i czosnkowej bułki - stanowić danie obiadowe. Uwaga - zazwyczaj dzieci lubią kukurydzę, więc może się skuszą...

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 500 g (pół kilo) ziaren kukurydzy
  • por
  • czerwona papryka
  • łyżka masła
  • ząbek czosnku
  • suszony tymianek
  • ostra suszona papryczka
  • 150 ml mleka
  • 150 ml kremowej śmietanki
  • 2 jajka + 1 żółtko

Zapiekanka z kukurydzy - Opis przyrządzania:

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Kukurydzę bardzo starannie osączamy. Por obieramy z wierzchnich liści, odcinamy ciemnozielone końcówki, kroimy wzdłuż na pół i starannie płuczemy. Kroimy w cienkie półplasterki. Paprykę pozbawiamy ogonka i pestek, usuwamy również białe "żeberka" ze środka. Myjemy i kroimy w drobną kostkę. Masło roztapiamy na patelni. Wrzucamy por i paprykę i smażymy, co jakiś czas mieszając, na średnim ogniu przez 5 minut. Warzywa powinny zmięknąć, ale por nie może się przyrumienić. Dodajemy trochę tymianku i pokruszonej ostrej papryczki, mieszamy. Mleko, śmietankę, jajka i żółtko starannie rozkłócamy na jednolitą masę. Dodajemy kukurydzę i podduszone warzywa. Wszystko starannie mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem - możę jeszcze ostrą papryką, jeśli ktoś lubi (jak ja) pikantne potrawy? Wlewamy mieszaninę do niezbyt głębokiej formy do zapiekania i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy pół godziny do 40 minut - zapiekanka powinna być ścięta, ale na środku jeszcze miękka. Po wyjęciu z piekarnika zostawiamy zapiekankę w spokoju przez 5 minut, po czym podajemy.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Zapiekanka z kukurydzy: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Zapiekanka z kukurydzy przepisy:

  • Kolanka zapiekane z warzywami i anchois
    Smaczna i sycąca zapiekanka z południowymi warzywami. Anchois dodają charakteru.
  • Cebulowa bagietka (Zapiekanka 2012)
    Zapiekanka - ale jaka! Zgodnie z ogólnoświatowym postulatem - z białkiem zwierzęcym w minimalnej ilości (ciut bekonu dla smaku i koloru). Z pyszną cebulką. Z minimalną ilością wkładu własnego (ach, ten czas, ten czas - coraz go mniej!).
  • Chowder z kukurydzą i krewetkami
    Jak każdy chowder, i ten wywodzi się ze Stanów. W sezonie używamy ziaren świeżej kukurydzy, ale przez resztę roku ta z puszki musi nam wystarczyć.
  • Zapiekanka z zielonych warzyw
    Bardzo smaczna zimowa zapiekanka z różnych zielonych warzyw. W towarzystwie czosnkowej bułki i surówki z tartej marchewki będzie doskonałym daniem obiadowym lub kolacyjnym.
  • Chłodnik z awokado z łososiem
    Oryginalna i bardzo smaczna zupa, którą możemy podać na lunch lub rozpoczęcie eleganckiego letniego obiadu.




Podziel się linkiem:


Komentarze: