W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Zakąska z papryki w tureckim stylu

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Przystawka

Zakąska z papryki w tureckim stylu

Smaczna przekąska lub lekki lunch - pieczona papryka z serem i oliwkami. Podajemy z płaskim tureckim chlebkiem, albo z chrupiącą bagietką, doskonałą do wybierania pikantnego sosu.

Kraj pochodzenia: Turcja

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 4 zielone pieczone papryki
  • oliwa z oliwek
  • cytryna
  • 2 łyżki kaparów
  • puszeczka filecików anchois
  • 400 g miękkiego koziego lub owczego serka
  • garść dobrych zielonych oliwek

Zakąska z papryki w tureckim stylu - Opis przyrządzania:

Papryki obieramy ze skórki, osuszamy na ręczniku papierowym i kroimy wzdłuż na pasy. Posypujemy solą i świeżo zmielonym pieprzem, skrapiamy oliwą z oliwek i sokiem z cytryny.
Kapary odsączamy z zalewy, płuczemy i osuszamy w ręczniku papierowym.
Anchois osączamy z oleju, osuszamy jak wyżej i wraz z kaparami dodajemy do papryki. Odstawiamy na godzinę, ale nie do lodówki.
Serek dzielimy na 4 porcje i nakładamy na talerze, obok serka układamy paprykową sałatkę. Ozdabiamy kilkoma zielonymi oliwkami - najlepiej z pestkami, bo smaczniejsze.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Zakąska z papryki w tureckim stylu: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Zakąska z papryki w tureckim stylu przepisy:

  • Kurczak z oliwkami
    Włoska wersja smażonych udek z kurczaka. Jak zwykle w kuchni włoskiej - danie szybkie, proste i pełne smaku.
  • Kalafior z oliwkami
    Lekko ciepły kalafior z oliwkami, kaparami i czosnkowym sosem. Świetny do mięsa z grilla.
  • Masło z anchois i czarnymi oliwkami
    Nie tylko smaczne, ale niezwykle dekoracyjne masło, idealne do pieczonej lub smażonej białej, chudej ryby. Dobrze - i niebanalnie - sprawdza się także na wołowym steku.
  • La tapenade - klasyczna wersja
    Absolutna klasyka - słona, intensywna w smaku pasta, doskonała na crostini, jako dip do surowych warzyw (szczególnie pyszna z koprem włoskim czyli fenkułem) lub jako dodatek do grillowanego mięsa i ryby.
  • Befsztyki z oliwkami
    Dobrze przyprawione befsztyki z polędwicy wołowej, dla wielbicieli kuchni śródziemnomorskiej. Niezłym dodatkiem mogą być pieczone kartofelki i połówki grillowanych cebul.




Podziel się linkiem:


Komentarze: