W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Wytworny sos orzechowo-chrzanowy

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Sosy

Wytworny sos orzechowo-chrzanowy

Święta bez chrzanu? Nigdy!

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 150 g wyłuskanych włoskich orzechów
  • 2 łyżki pokruszonej bułki (samego miękiszu)
  • 300 ml tortowej śmietanki (tej gęstej i tłustej)
  • 150 g świeżo startego korzenia chrzanu
  • sok z cytryny (do smaku)

Wytworny sos orzechowo-chrzanowy - Opis przyrządzania:

Orzechy zalewamy wrzątkiem z dodatkiem łyżeczki soli i odstawiamy do wystygnięcia. Obieramy orzechy ze skórki (teraz zejdzie łatwiej), po czym wrzucamy do malaksera i chwilę miksujemy, aż orzechy będą posiekane. Dodajemy pokruszoną bułkę, łyżeczkę cukru, śmietankę, chrzan i ciut soku z cytryny. Miksujemy na jednolity sos, po czym doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny i ewentualnie jeszcze cukrem. Miksujemy jeszcze raz, po czym przekładamy do słoika i przechowujemy w lodówce.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Wytworny sos orzechowo-chrzanowy: można zrobić wcześniej

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku


Podobne do Wytworny sos orzechowo-chrzanowy przepisy:

  • Zimny sos chrzanowo-orzechowy
    Szalenie elegancki i oryginalny sos, podany legendarnemu Escoffierowi na przełomie wieku (XIX z XX, oczywiście) i przez niego spopularyzowany. Wówczas podano go do gotowanej ryby, ale w XXI wieku doskonale nada się i do zimnych mięs.
  • Sos majonezowy z chrzanem
    Smaczny, błyskawiczny sos do zimnych mięs, jajek na twardo, wędzonego łososia, cykorii... Wszechstronny.
  • Masło chrzanowe
    Prościutki, ale bardzo udany dodatek do gotowanej wołowiny lub białej ryby.
  • Mus z łososia
    Bladoróżowy mus z wędzonego łososia - elegancka przystawka, którą można przygotować zawczasu. Porcje musu kładziemy na liściach sałaty w różnych odcieniach zielonego. Możemy także przełożyć mus do ładnej miski i podać jako danie bufetowe.
  • Sos orzechowy do dziczyzny
    Toskańskie pesto orzechowe - znakomity i oryginalny dodatek do dziczyzny. Ja lubię ten sos także z makaronem (papardelle) i świeżo startym parmezanem. Gdyby tak się nam chciało ze świeżych orzechów obrać gorzkawą skórkę, to sos ten byłby godny podniebienia samego Bocuse'a...


Podziel się linkiem:




Komentarze: