W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Wołowina na sznurku

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Danie główne mięsne

Wołowina na sznurku

Klasyczne danie kuchni francuskiej (boeuf a la ficelle), z racji użycia prawdziwej wołowej polędwicy uchodzi w naszych czasach za danie luksusowe. Mięso obwiązujemy sznurkiem i zanurzamy w gorącym bulionie tak, by nie dotykało dna. Razem z wołowiną gotujemy też warzywa, które posłużą nam potem za "garnitur". Prosto, ale luksusowo i elegancko. Klasycznie podaje się do mięsa tylko gotowane kartofelki, ale Polacy i Austriacy zapewne nie odmówią sobie mocnego, świeżego chrzanu!

Kraj pochodzenia: Francja

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 6-8 szklanek mocnego woÅ‚owego rosoÅ‚u (np. Podstawowy wywar z woÅ‚owiny)
  • 2 marchewki
  • korzeÅ„ pietruszki
  • 2 rzepki
  • 4 gaÅ‚Ä…zki selera naciowego (bez listków)
  • maÅ‚a cukinia
  • 800 g polÄ™dwicy woÅ‚owej w jednym równym kawaÅ‚ku

Wołowina na sznurku - Opis przyrządzania:

Rosół wlewamy do wysokiego garnka, dobrze przyprawiamy solą i pieprzem i stawiamy na średnim ogniu.
W czasie, gdy rosół się podgrzewa, obieramy warzywa: marchewki, pietruszkę i rzepki przycinamy z obu końców, obieramy, myjemy i kroimy w zgrabne kawałki, takie na jeden kęs.
Seler myjemy, jeśli trzeba, to obieramy z wąsów i kroimy ukośnie na kawałki o długości 3 cm.
Cukinię przycinamy z obu końców, myjemy i kroimy wzdłuż na pół, każdą połówkę wzdłuż jeszcze raz na pół, a potem ukośnie w kawałki o długości 3 cm. Kiedy rosół zacznie wrzeć, wrzucamy wszystkie warzywa prócz cukinii i gotujemy mniej więcej 5 minut.
Wołowinę myjemy i czyścimy z resztek tłuszczu i błon, po czym starannie związujemy kuchennym sznurkiem, starając się nadać jej równy, zgrabny kształt - sznurujemy mięso tak, jak roladę z kurczaka, z tym, że po obu końcach zostawiamy dłuższe kawałki sznurka. Teraz te kawałki związujemy razem i przywiązujemy do drewnianej łyżki - na tyle długiej, żeby się mogła oprzeć swymi końcami na krawędzi garnka. Zanurzamy mięso w rosole tak, żeby nie dotykało dna garnka - regulujemy to przy pomocy sznurka właśnie, stąd potrzebna nam jest cała zabawa z łyżką.
Dorzucamy do garnka cukinię i gotujemy wszystko razem przez 8 minut - jeśli chcemy mieć mięso bardzo krwiste; 10 minut - jeśli ma być surowe w samym środku; 15 minut - jeśli ma być w środku różowe (w tym przypadku cukinię dodajemy 5 minut później).
Mięso wyjmujemy, kładziemy na ogrzany talerz, przykrywamy folią aluminiową i odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce.br> Kroimy polędwicę w niezbyt cienkie plastry i układamy je na ogrzanych talerzach. Lekko solimy i (pardon) pieprzymy prosto z młynka.
Porcje mięsa okładamy ugotowanymi warzywami i natychmiast podajemy.
Rosół, rzecz jasna, wykorzystujemy później do zrobienia zupy lub risotto...

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować Wołowina na sznurku: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku


Podobne do Wołowina na sznurku przepisy:

  • Dziecinny rosół z makaronem
    Chyba wszędzie, gdzie istnieje tradycja gotowania rosołu, jest on symbolem tego prawdziwego, domowego, podnoszącego na duchu jedzenia. Dzieci lubią w nim chyba przede wszystkim makaron - chlupanie, pryskanie, ciamkanie i mlaskanie, nieodzownie z nim związane.
  • Podstawowy wywar z kurczaka Podstawowy wywar z kurczaka
    Biały wywar z kurczaka, podstawa wielu zup i sosów.
  • Zdrowa surówka na rozpoczÄ™cie obiadu Zdrowa surówka na rozpoczÄ™cie obiadu
    W ramach napadu zdrowego wiosennego żywienia wprowadziłam w domu zwyczaj zaczynania obiadu od miski sałaty. Czyli po amerykańsku. Zazwyczaj jest to surówka-improwizacja-przegląd lodówki, ta konkretna kombinacja jednak okazała się szczególnie udana.
  • Tajska saÅ‚atka z woÅ‚owinÄ…
    Tajska, nie-tajska... ale dobra. Solidna porcja ryżowego makaronu z mięsem i dodatkami spokojnie starcza za cały lunch.
  • PolÄ™dwica z sosem ostrygowym
    Błyskawiczne, luksusowe danie z minimalnej ilości składników. Znakomite na małą (trudno je przygotować dla większej ilości osób) kolacyjkę w orientalnym stylu.


Podziel siÄ™ linkiem:




Komentarze: