W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Wietnamska zupa z krewetkami

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Zupa

Wietnamska zupa z krewetkami

Typowy azjatycki fast-food, czyli to, co lubię najbardziej: zero zamieszania, maksimum smaku, mało składników, zdrowo i egzotycznie, choć nie na tyle, żeby rodzina kręciła nosem... Zupa akurat na poświąteczne odtruwanie.

Kraj pochodzenia: Wietnam

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 250 g świeżych shii-take
  • 4 liście kapusty pekińskiej
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka oleju z orzeszków ziemnych
  • 4 szklanki (1 litr) wywaru z kurczaka lub krewetek
  • skąpa łyżeczka przyprawy "5 smaków" (Przyprawa "5 smaków")
  • 250 g (przeciętna paczka) azjatyckiego makaronu jajecznego
  • 400 g ugotowanych i obranych krewetek
  • Sos rybny (nuoc nam, nam pla, fish sauce) (do smaku)
  • świeża kolendra do posypania
  • plasterki czerwonej papryczki chilli do posypania

Wietnamska zupa z krewetkami - Opis przyrządzania:

Grzyby ocieramy z ewentualnych paprochów, odcinamy nóżki, zaś kapelusze kroimy w cienkie plasterki.
Kapustę myjemy, osuszamy i kroimy w paski.
Cebulę obieramy i drobno siekamy, czosnek obieramy i kroimy w cienkie plasterki.
W garnku rozgrzewamy olej. Wrzucamy cebulę i czosnek i podsmażamy kilka minut, mieszając, aż cebula zrobi się szklista.
Wlewamy wywar i szklankę wody, dodajemy przyprawę "5 smaków" i zagotowujemy.
Kiedy wywar się zagotuje, wrzucamy grzyby i kapustę. Kiedy zupa znów zacznie wrzeć, wrzucamy makaron.
Kiedy makaron będzie niemal ugotowany (sprawdzamy czas na opakowaniu), wrzucamy krewetki i dolewamy ze 4 łyżki sosu rybnego.
Znów doprowadzamy do wrzenia, po czym zdejmujemy z ognia i odstawiamy na chwilę pod przykryciem.
Nalewamy zupę do głębokich misek, ozdabiamy listkami kolendry i papryczką chilli i natychmiast podajemy.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować Wietnamska zupa z krewetkami: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku


Podobne do Wietnamska zupa z krewetkami przepisy:

  • Zupa krewetkowa z grzybami
    Mocna, ostra i kwaśna zupa o azjatyckich korzeniach - jedna z moich ulubionych (krewetki, chilli, limetki, kolendra... same ulubione składniki).
  • Egzotyczna zupa z kalafiora
    Po indyjsku przyprawiona zupa z poczciwego, swojskiego kalafiora.
  • Zupa trochę jakby azjatycka Zupa trochę jakby azjatycka
    Bardzo smaczna, rozgrzewająca, ale lekka zupa na każdą dietę! Jeśli mamy już gotowy wywar wołowy, to zrobienie jej trwa sekundy. Ilość warzyw - według uznania; osobiście lubię, żeby to jednak była zupa, a nie sałatka, więc wrzucam garść warzywnych pasków na talerz. Jeśli kogoś jednak na nogi stawiają dopiero ilości hurtowe, to zakazu nie ma... To samo dotyczy chilli. A - dobrze na koniec wrzucić kilka listków kolendry, ale ja jej akurat nie miałam pod ręką...
  • Zupa ziemniaczana z boczkiem
    Zimowa zupa ze składników, które o tej porze roku zazwyczaj mamy w domu (no może oprócz cheddara, ale kto wie?). Z domową bułką lub grzankami czosnkowymi taka zupa to pełen obiad!
  • Zupa grzybowa z orzechami
    Bardzo wytworna jesienna zupa z różnych szlachetnych grzybów. Dodatek pachnących przypieczonych orzechów jest dla podniebienia miłą niespodzianką.


Podziel się linkiem:




Komentarze: