W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Wędzony łosoś z pikantnym ogórkiem

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Przystawka

Wędzony łosoś z pikantnym ogórkiem

Plastry łososia przyprawiamy azjatyckim sosem, a do nich podajemy sałatkę z ogórków i chilli. Nietypowy sposób podania banalnej ryby, wart spróbowania szczególnie wiosną - kolorystyka odpowiednia...

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 2 ogórki typu "wąż"
  • kawałek świeżego imbiru o długości 3 cm
  • 5 łyżeczek płynnego jasnego miodu
  • 2 łyżki soku z limetki
  • czerwona papryczka chilli
  • 4 łyżki gotowego słodkiego sosu chilli (lub chilli z czosnkiem)
  • 400 g wędzonego łososia w cienkich plastrach
  • kilka gałązek koperku

Wędzony łosoś z pikantnym ogórkiem - Opis przyrządzania:

Ogórki myjemy i osuszamy, odcinamy końce. Nożykiem do obierania warzyw (lub przy pomocy mandoliny) tniemy ogórki w długie cienkie plastry, z ciemnymi paskami skórki po obu stronach. Wkładamy do durszlaka, posypujemy równomiernie łyżką soli, mieszamy ręką i odstawiamy na godzinę.
Imbir obieramy ze skórki i drobniutko siekamy. Mieszamy z miodem i sokiem z limetki na gładki sos, doprawiając odrobiną soli i pieprzu. Papryczkę myjemy i drobno siekamy.
Zmacerowane ogórki odciskamy z nadmiaru wody i mieszamy z gotowym sosem chilli i posiekaną papryczką. Plastry łososia układamy na dużym białym półmisku i skrapiamy sosem imbirowo-miodowym. Na środku kładziemy stosik ogórkowej sałatki i dekorujemy gałązkami koperku.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować Wędzony łosoś z pikantnym ogórkiem: można zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku


Podobne do Wędzony łosoś z pikantnym ogórkiem przepisy:

  • Gravad lax po niby-tajsku
    Ciekawa odmiana marynowanego łososia, z typowymi dla kuchni tajskiej przyprawami. Choć nie sądzę, żeby było to narodowe danie Tajów...
  • Francuska sałatka z ogórków
    Jedna z wielu "przystawkowych" sałatek z klasycznej kuchni francuskiej. Sos powinien być dość ostry - stąd musztarda z Dijon. Taką sałatkę podajemy na półmisku wraz z innymi drobiazgami: surówką z marchewki, oliwkami, plasterkami suszonych wędlin, pasztetem...
  • Szybka i świetna marynata z cebuli i ogórka
    Robiłam tę marynatę w lecie (polskie ogórki są naprawdę najlepsze na świecie...) i była świetna - lekka, słodko-kwaśna, znakomita do wszystkich mięs lub ryb z grilla. Zasadniczo jest to danie do szybkiego spożycia (sałatki nie pasteryzujemy), ale jedna porcja przygotowana na początku lipca, przechowywana w słoiku w lodówce, wciąż (w końcu sierpnia) doskonale nadaje się do jedzenia!
  • Senegalska yassa z kurczaka
    Afrykański kurczak na słodko-kwaśno. Bardzo ożywczy i podnoszący na duchu. Podajemy z ryżem i masą surowych warzyw.
  • Ogórki duszone z papryką
    Kolorowa słodko-kwaśna jarzynka - doskonała z jajkami w koszulkach lub jako dodatek do białego mięsa z grilla.


Podziel się linkiem:




Komentarze: