W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Turecka sałatka z pomidorów z papryką

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Sałatki

Turecka sałatka z pomidorów z papryką

Turecka sałatka z pomidorów z papryką

Sałatka, bez której trudno wyobrazić sobie zestaw tureckich przystawek. Prosta, znakomita, opiera się na jakości składników. Symbol wakacji spędzanych na południu Europy. Cudo.

Kraj pochodzenia: Turcja

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 4 dorodne pomidory
  • 4 cebulki dymki
  • 2-3 (w zależności od wielkości) tureckie papryki (jasnozielone)
  • 6 listków świeżej mięty
  • sok z półtorej cytryny
  • 4 łyżki oliwy z oliwek

Turecka sałatka z pomidorów z papryką - Opis przyrządzania:

Pomidory zanurzamy na chwilę we wrzątku, odcedzamy, przelewamy zimną wodą. Zdejmujemy skórkę, wycinamy miejsca po szypułkach, kroimy pomidory na pól, a potem w półplasterki.
Dymki obieramy z przywiędłych liści, odcinamy korzonki. Myjemy, osuszamy i kroimy w plasterki.
Papryki myjemy, pozbawiamy ogonków i nasionek, kroimy w cienkie paski lub krążki.
Miętę myjemy, osuszamy i siekamy.
Mieszamy razem pomidory, dymkę, paprykę i miętę.
Ukręcamy sos z soku z cytryny i oliwy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i szczyptą cukru - to dla złagodzenia smaku, bo Turcy generalnie jedzą sałatki przyprawione na mocno kwaśno, co ja akurat uwielbiam, ale inni niekoniecznie...
Polewamy warzywa sosem, starannie mieszamy i podajemy spragnionym lata.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Turecka sałatka z pomidorów z papryką: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku


Podobne do Turecka sałatka z pomidorów z papryką przepisy:

  • Sałatka rybna z Tahiti
    Bardzo przyjemna, letnia, egzotyczna sałatka w optymistycznych kolorach. Dla poszukiwaczy przygód.
  • Sałatka obiadowa z tuńczykiem
    Daleka krewna sałatki nicejskiej. Solidna porcja warzyw z jajkami, tuńczykiem i nietypowym warzywnym dressingiem (czyli mówiąc po naszemu - sosem).
  • Sałatka późnego lata
    Papryka i cukinia, mocno czosnkowy sos z pomidorami - znakomita kolacyjna sałatka na ciepły wrześniowy wieczór.
  • Sałatka z muli z rzodkiewkami
    Wiosenna sałatka z moich ukochanych skorupiaków, z pysznym i oryginalnym sosem. Świetna na kolację, z dodatkiem chrupiącej bagietki lub żytniego chleba.
  • Sałatka z kapusty (charkalaka)
    Popularna sałatka z Południa Afryki. Doskonała do mięsa lub ryby z grilla - lub z piekarnika, jeśli śnieg zasypie nam ogrodowy ruszt... Powiew egzotyki zimową porą.


Podziel się linkiem:




Komentarze: