W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Tort migdałowy

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Deser

Tort migdałowy

Elegancki tort na szczególne okazje. Migdałów nie mielimy na proszek - ciasto jest smaczniejsze z grubo zmielonych. Tort przekładamy kremem kawowym lub czekoladowym.

Kraj pochodzenia: Polska

Liczba porcji: 12

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: średnio trudna

Składniki:

  • migdały
  • cukier
  • jajka
  • tarta bułka
  • masło
  • krem kawowy lub krem czekoladowy

Tort migdałowy - Opis przyrządzania:

200 g migdałów bez skórki miksujemy w malakserze na niezupełnie gładki proszek. W czasie miksowania dodajemy 50 g tartej bułki. Małą tortownicę smarujemy dokładnie masłem i wykładamy odpowiednio przyciętym papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni. 7 dużych jajek dzielimy na białka i żółtka. Żółtka ucieramy ze 100 g cukru na gładki i puszysty kogel-mogel, najlepiej mikserem. Do utartych żóltek dodajemy zmielone migdały i starannie mieszamy. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania wsypujemy 100 g cukru. Ubijamy dalej, aż piana będzie gładka, sztywna i lśniąca. 1/3 ubitej piany miksujemy z masą żółtkowo-migdałową. Resztę piany delikatnie, lecz stanowczo mieszamy z masą. Ciasto przelewamy do przygotowanej tortownicy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 40 minut do godziny, aż patyczek wbity w środek ciasta, wyjdzie z niego suchy. Jeśli wierzch ciasta nazbyt się przyrumienia, przykrywamy go folią aluminiową lub papierem do pieczenia. Upieczone ciasto studzimy - nie martwimy się, jeśli ciasto lekko się w środku zapadnie i powierzchnia będzie pofałdowana - wszystkie braki tego typu da się ukryć pod kremem. Zimne ciasto kroimy horyzontalnie na 3 krążki. Smarujemy kremem kawowym lub czekoladowym i składamy. Tort smarujemy z wierzchu i po bokach resztą kremu i wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę, by stężał. Ozdabiamy według upodobań i zdolności.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Tort migdałowy: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: doskonałe dla dzieci

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Tort migdałowy przepisy:

  • Tort orzechowy
    Staroświecki tort na duże okazje. Warstwy orzechowego ciasta przekładamy kremem czekoladowym lub kawowym. Dla urozmaicenia jedną z warstw możemy posmarować konfiturą z moreli.
  • Tort makowy mojej Mamusi
    Piękny, bogaty w smaku makowy tort przełożony maślanym kremem kawowym. W dawnej Polsce torty miały na wielkanocnym stole miejsce co najmniej równe z babami i mazurkami. Przywróćmy więc tę piękną tradycję, choćby przy pomocy makowego tortu mojej Mamusi.
  • Biszkopt czekoladowy (podstawowy) Biszkopt czekoladowy (podstawowy)
    Ciemne czekoladowe ciasto do przełożenia kremem czekoladowym, kawowym, owocowym, waniliowym, bitą śmietaną...Podstawa wszelkich tortów dla czekoholików.
  • Migdałowa beza z truskawkami
    Absolutnie luksusowy sposób celebrowania sezonu truskawkowego. Znakomity deser komunijny - świąteczny i piękny.
  • Orzechowe talarki z kremem mokka
    Pyszne, choć nieco skomplikowane w produkcji, orzechowe makaroniki, przekładane gęstym czekoladowym kremem. Dekadenckie.




Podziel się linkiem:


Komentarze: