W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

JesteÅ› w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Tort kawiorowy

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Przystawka

Tort kawiorowy

Bardzo eleganckie danie bufetowe. Na każdą dużą okazję.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 6-12

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 8 jajek
  • 1/2 pÄ™czka koperku
  • 1/2 pÄ™czka szczypiorku
  • cytryna
  • 75 g masÅ‚a
  • szklanka bardzo gÄ™stej kwaÅ›nej Å›mietany
  • 2 sÅ‚oiczki kawiorku (namiastki) czarnego lub kawioru z Å‚ososia

Tort kawiorowy - Opis przyrzÄ…dzania:

Jajka gotujemy na twardo, studzimy pod zimnÄ…, bieżącÄ… woda i obieramy ze skorupek. Rozgniatamy jajka bardzo dokÅ‚adnie przy pomocy widelca, malaksera lub tÅ‚uczka do kartofli. Koperek i szczypiorek myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Dodajemy do jajek. CytrynÄ™ szorujemy w gorÄ…cej wodzie, osuszamy i Å›cieramy tyle skórki, zeby wyszÅ‚y 2 Å‚yżeczki. Dodajemy do jajek. MasÅ‚o topimy na maÅ‚ym ogniu, studzimy. Jajka z dodatkami mieszamy, dodajemy 1/2 szklanki Å›mietany i schÅ‚odzone masÅ‚. Mieszamy dokÅ‚adnie, doprawiamy do smaku solÄ… i pieprzem. Z tortownicy o Å›rednicy mniej wiÄ™cej 20 cm zdejmujemy obrÄ™cz i kÅ‚adziemy jÄ… – tzn. tÄ™ obrÄ™cz – na dużym talerzu. MasÄ™ jajecznÄ… ugniatamy wewnÄ…trz obrÄ™czy, starajÄ…c siÄ™ wygÅ‚adzić powierzchniÄ™. Zostawiamy caÅ‚ość w chÅ‚odzie na przynajmniej 3 godziny, a może być i na caÅ‚Ä… noc, trzeba tylko przykryć foliÄ…. Kiedy masa jajeczna Å‚adnie zastygnie, ostrożnie zdejmujemy obrÄ™cz. PowierzchniÄ™ jajecznego krÄ™gu smarujemy cieniutko Å›mietanÄ… (te drugie 1/2 szklanki) i równomiernie rozkÅ‚adamy kawior. WyglÄ…da to bardzo dekoracyjnie i elegancko, zwÅ‚aszcza jeÅ›li kawiorek jest czarny, ale jest jeszcze lepsze, jeÅ›li kawior jest z Å‚ososia.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: jajka

Kiedy przygotować Tort kawiorowy: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Tort kawiorowy przepisy:

  • Ciasto orzechowe z konfiturÄ… malinowÄ…
    Świąteczne ciasto z laskowych orzechów, przekładane dżemem malinowym (lub konfiturą). Bardzo smaczne, nieskomplikowane i bezpretensjonalne.
  • Biszkopt z masÅ‚em
    Jedna z wielu wersji biszkoptu - nieco cięższa, niż z samych jajek z cukrem i mąką, ale bardzo smaczna. Taki biszkopt może być podstawą wszelkich tortów na wszelkie okazje.
  • Szkockie jaja (za przeproszeniem) Szkockie jaja (za przeproszeniem)
    Lekkostrawne to-to nie jest, nie da się ukryć. Ale dobre! I bardzo ładnie wygląda, zwłaszcza po przekrojeniu. Jeśli cierpimy akurat na spowodowany kryzysem brak środków do wystawnego życia, takie jajka mogą być doskonałym (i oszczędnym) daniem na wielkanocnym stole. Podajemy je z piure lub ziemniakami z koperkiem i kolorową sałatą.
  • Omlet z ricottÄ… nr 2
    Włoska wariacja na temat francuskiej klasyki. Bardzo wiosenne, optymistyczne danie. Świetnie nadaje się na brunch - mój ulubiony posiłek.
  • Flan pomidorowy
    Krem, ale na słono. Na słodko-słono, jak mawia mój Teść, bo przecież pomidory też są słodkie. Bardzo dobra przystawka lub nieoczekiwany dodatek do mięsa (lub ryby) z grilla.




Podziel siÄ™ linkiem:


Komentarze: