W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Terrine lodowa z puchatym karmelem

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Deser

Terrine lodowa z puchatym karmelem

Proste lody z chrupiącymi kawałeczkami karmelu.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • porcja puchatego karmelu (patrz przepis)
  • 600 ml zimnej kremowej śmietanki
  • 250 ml (szklanka) słodkiego mleka skondensowanego

Terrine lodowa z puchatym karmelem - Opis przyrządzania:

Puchaty karmel kruszymy na drobne kawałki. Śmietankę ubijamy, aż zacznie gęstnieć, dolewamy mleko skondensowane. Ubijamy dalej, aż krem będzie dość sztywny. Dodajemy pokruszony karmel i delikatnie mieszamy. Keksówkę wykładamy plastikową folią. Wlewamy krem, wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy do zamrażalnika na noc. 20 minut przed podaniem wyjmujemy terrine z zamrażalnika - będzie łatwiej ją pokroić. Podajemy w plastrach lub nakładamy kulki łyżką do lodów. Do tego maliny, truskawki lub jagody...

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Terrine lodowa z puchatym karmelem: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: doskonałe dla dzieci

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Terrine lodowa z puchatym karmelem przepisy:

  • Lody z solonego karmelu (zwane też krówkowymi)
    Przebój moich imienin AD 2010 - doskonałe lody karmelowe, z lekkim posmakiem soli, dzięki mojej cudownej maszynie do robienia lodów miały idealnie kremową konsystencję. Naprawdę boskie.
  • Podwójnie karmelowy kremik
    Podwójnie, gdyż nie tylko dodajemy karmel do samego kremu, ale i dekorujemy nim wierzch deseru. Coś jakby krem brulee, ale nie wymaga naszej uwagi w ostatniej chwili przed podaniem - praktyczne w obliczu przyjmowania gości!
  • Mrożona terrine z sosem Irish Coffee
    Bardzo atrakcyjny mrożony deser z kawowym sosem z odrobiną whisky (jeśli deser mają też jeść dzieci, można im podać sos karmelowy lub czekoladowy). Idealny deser na proszony obiad, gdyż robi się go wcześniej, dzięki czemu starczy nam czasu i sił na przygotowanie reszty wytwornego posiłku.
  • Krem bananowy z sezamem
    Delikatny krem z jajek, śmietanki i bananów, z karmelem na wierzchu. Bardzo smaczny, szczególnie dobrze sprawdza się po grillu o tematyce egzotycznej.
  • Karmelowe parfait
    Lody karmelowe to moje ulubione. Ten przepis nie wymaga posiadania maszyny do kręcenia lodów - krem po prostu wstawia się na noc do zamrażalnika i już. Podajemy z cienkimi ciasteczkami i nitkami karmelu.




Podziel się linkiem:


Komentarze: