W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Tażin z cielęciny z pomidorami

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne mięsne

Tażin z cielęciny z pomidorami

Kolejny tażin z północnej Afryki - tym razem ze skarmelizowanymi w piekarniku pomidorami. Dobre danie dla gości, bo właściwie pilnuje się samo.

Kraj pochodzenia: kraje Maghrebu

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 1 kg cielęciny z udźca
  • 3 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • łyżeczka mielonego cynamonu
  • łyżeczka imbiru w proszku
  • opakowanie szafranu
  • 1 kg pomidorów
  • 3 cebule
  • 3 łyżki brązowego cukru

Tażin z cielęciny z pomidorami - Opis przyrządzania:

Mięso płuczemy w zimnej wodzie, osuszamy i kroimy w sporą kostkę. Czosnku nie obieramy, ale rozgniatamy ciężkim nożem. Na dużej patelni rozgrzewamy 6 łyżek oliwy. Kiedy będzie bardzo gorąca, wkładamy mięso i osmażamy na rumiano. Dodajemy czosnek, cynamon, imbir i szafran, solimy i (pardon) pieprzymy do smaku. Mieszamy i smażymy na mniejszym ogniu przez 20 minut, co jakiś czas mieszając. Wlewamy tyle wody, by mięso było przykryte i dusimy (bez pokrywki) przez półtorej godziny. W tym czasie myjemy pomidory i kroimy je w grube plastry. Cebule obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Nagrzewamy piekarnik do 160 stopni. Uduszone mięso - sos powinien się dobrze zredukować - przekładamy do naczynia do tażinu. Jeśli go nie mamy, a patelnię, na której dusiliśmy mięso, da się włożyć do piekarnika, nie zawracamy sobie głowy przekładaniem. Na mięsie kładziemy cebulę, a na niej - plastry pomidorów. Posypujemy cukrem i wstawiamy do piekarnika na godzinę - pomidory powinny się ładnie skarmelizować. Podajemy z kuskusem.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować Tażin z cielęciny z pomidorami: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Tażin z cielęciny z pomidorami przepisy:

  • Tażin z cielęciny z sosem cebulowym
    Bardzo prosty tażin (tajine) z niewielkiej ilości składników. Ponieważ słodki od cebuli sos dodatkowo dosłodzony jest miodem, podajemy mięso z jakimś ostrym dodatkiem (harissą, na przykład) i sałatką z surowych warzyw.
  • Tażin z kurczaka z cytryną
    Doskonała letnia potrawa. Ponieważ używamy w niej tylko nóżek z kurczaka, może na marokańskie smaki dadzą się skusić i dzieci? Podajemy z kuskusem lub świeżą bagietką i dużą ilością pomidorów z cebulką.
  • Królik po baskijsku (z pomidorami i papryką)
    Typowe dla baskijskiego regionu danie z pomidorami i papryką, z sosem doprawionym świetną ostrą papryką - piment d'Espelette. Królika podajemy z grzankami i do pełnej uczty brakuje tylko miski mieszanej sałaty (i butelki regionalnego wina)...
  • Buraczki z pomidorami
    Inspirowana daniami z kuchni Indii jarzynka - oryginalna i pyszna, bardzo odpowiednia na lato.
  • Tażin (tajine) z jagnięciny z miodem
    Klasyczny tażin jagnięcy, na słodko-słono, z suszonymi daktylami. Jak każde danie tego typu, sprawia problem tylko do momentu wsadzenia do piekarnika - potem możemy o nim zapomnieć na 2 godziny... Podajemy z kuskusem, a jeśli z jakichś powodów nie, to z bagietką.




Podziel się linkiem:


Komentarze: