W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Tażin (tajine) z jagnięciny z miodem

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne mięsne

Tażin (tajine) z jagnięciny z miodem

Klasyczny tażin jagnięcy, na słodko-słono, z suszonymi daktylami. Jak każde danie tego typu, sprawia problem tylko do momentu wsadzenia do piekarnika - potem możemy o nim zapomnieć na 2 godziny... Podajemy z kuskusem, a jeśli z jakichś powodów nie, to z bagietką.

Kraj pochodzenia: Kraje Maghrebu

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 1 1/4 kg łopatki jagnięcej
  • 2 cebule
  • oliwa z oliwek
  • płaska łyżeczka mielonego imbiru
  • płaska łyżeczka cynamonu
  • opakowanie szafranu
  • 3 łyżki jasnego miodu
  • 250 g (1/4 kg) dobrych daktyli
  • 3 ząbki czosnku
  • szklanka wywaru warzywnego lub jagnięcego
  • 150 g migdałów
  • 1/2 pęczka świeżej kolendry

Tażin (tajine) z jagnięciny z miodem - Opis przyrządzania:

Nagrzewamy piekarnik do 170 stopni.
Mięso myjemy i osuszamy, kroimy w grubą kostkę, odcinając ewentualny nadmiar tłuszczu.
Cebule obieramy, kroimy na pół, a potem w cienkie plasterki.
W grubym garnku rozgrzewamy 4 łyżki oliwy. Partiami osmażamy mięso na rumiano, a kiedy już będzie gotowe, wrzucamy cebulę i smażymy, aż zmięknie.
Wkładamy jagnięcinę z powrotem do garnka, dodajemy imbir, cynamon, szafran oraz sól i pieprz. Smażymy chwilę, mieszając.
Dodajemy miód, czekamy, aż się rozpuści, mieszamy.
Daktyle pozbawiamy pestek i dodajemy do mięsa.
Czosnek obieramy, kroimy w paseczki i dodajemy do mięsa.
Dolewamy wywar, garnek szczelnie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika.
Pieczemy tażin 2 godziny.
Migdały obieramy ze skórki (zalewamy wodą, stawiamy na ogniu, a kiedy się zagotuje, odcedzamy i studzimy w zimnej wodzie - skórki zejdą niemal same) i grubo siekamy. Wsypujemy na suchą patelnię i prażymy na złoty kolor, mieszając.
Kolendrę myjemy i dzielimy na listeczki.
Gotowy tażin (mięso powinno być bardzo miękkie) posypujemy migdałami i kolendrą.
Podajemy bardzo gorący, z kuskusem i sałatą.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować Tażin (tajine) z jagnięciny z miodem: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku


Podobne do Tażin (tajine) z jagnięciny z miodem przepisy:

  • Tażin z cielęciny z pomidorami
    Kolejny tażin z północnej Afryki - tym razem ze skarmelizowanymi w piekarniku pomidorami. Dobre danie dla gości, bo właściwie pilnuje się samo.
  • Tażin z kurczaka z cytryną
    Doskonała letnia potrawa. Ponieważ używamy w niej tylko nóżek z kurczaka, może na marokańskie smaki dadzą się skusić i dzieci? Podajemy z kuskusem lub świeżą bagietką i dużą ilością pomidorów z cebulką.
  • Tażin z cielęciny z sosem cebulowym
    Bardzo prosty tażin (tajine) z niewielkiej ilości składników. Ponieważ słodki od cebuli sos dodatkowo dosłodzony jest miodem, podajemy mięso z jakimś ostrym dodatkiem (harissą, na przykład) i sałatką z surowych warzyw.
  • Tażin z cielęciny z bobem
    Doskonałe danie, w którym cytryna i imbir ożywiają smak mdławej zazwyczaj cielęciny, zaś bób i strączki groszku dodają koloru. Robiłabym ten tażin częściej, gdyby nie to, że ani Ania ani Kuba nie lubią... cytryny!
  • Tażin z jagnięciny z morelami
    W tażinach to jest przyjemne, że chociaż duszą się długo, nie angażują nas specjalnie w kuchni - ot, wrzucamy wszystko do ciężkiego garnka i samo się robi.


Podziel się linkiem:




Komentarze: