W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Tarteletki z miodem i orzechami

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Deser

Tarteletki z miodem i orzechami

Małe tarty z miodowym kremem polewamy przed podaniem karmelem z kawałkami orzechów. Nie czekamy zbyt długo z jedzeniem, bo karmel zacznie mięknąć i płynąć, wchłaniając wilgoć kremu. A cała przyjemność w tym, by karmel był chrupiący!

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: średnio trudna

Składniki:

  • masło do smarowania foremek
  • 200 g ciasta kruchego ze smalcem
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • łyżka oleju z włoskich orzechów
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 200 ml gęstej kwaśnej śmietany
  • 150 g wyłuskanych orzechów włoskich
  • 150 g cukru
  • sok z cytryny

Tarteletki z miodem i orzechami - Opis przyrządzania:

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. 4 foremki do tarteletek (o średnicy około 10 cm) smarujemy masłem i wykładamy odpowiednio przyciętym papierem do pieczenia. Kruche ciasto rozwałkowujemy, wycinamy kółka i wylepiamy przygotowane foremki. Ciasto nakłuwamy gęsto widelcem i wstawiamy do lodówki na kwadrans. Kiedy piekarnik się nagrzeje, wstawiamy do niego tarteletki i pieczemy 10 minut, aż ciasto zacznie się złocić. Jajko i żółtko wbijamy do miski. Dodajemy olej z orzechów włoskich, miód i śmietanę. Ubijamy na gładkę masę. Rozdzielamy krem między lekko przestudzone tarteletki i wstawiamy do piekarnika na 20 minut - krem powinien zastygnąć, a brzeg ciasta zarumienić się. Tarteletki lekko studzimy, wyjmujemy z foremek i studzimy zupełnie, najlepiej na metalowej kratce. Orzechy wsypujemy na ciężką patelnię i podpiekamy na złoty kolor, mieszając. Uwaga - mają wielką skłonność do przypalania się! Zsypujemy z patelni i odkładamy na bok. Patelnię przecieramy ściereczką. Stawiamy z powrotem na ogniu i wsypujemy cukier. Dodajemy 2 łyżki soku z cytryny. Podgrzewamy, nie mieszając, aż cukier zacznie zmieniać się w karmel. Co jakiś czas przechylamy patelnię, żeby cukier topił suię równomiernie. Kiedy karmel będzie miał ciemnozłoty kolor, wsypujemy orzechy, szybko i starannie mieszamy i polewamy tarteletki. Kiedy karmel ostygnie i stwardnieje, podajemy ciastka na stół.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Tarteletki z miodem i orzechami: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Tarteletki z miodem i orzechami przepisy:

  • Tarteletki z serem i orzechami
    "Przyjęciowe" tarteletki - ładnie wyglądają wśród rozmaitych ciepłych kanapeczek. Zaś w zwykły dzień możemy upiec je po prostu dla czystej przyjemności zagryzania czerwonego wina.
  • Tarteletki szczypiorkowe
    Sympatyczne tarteletki kolacyjne, najlepsze wiosną i wczesnym latem, kiedy szczypiorek jest naprawdę młodziutki i pyszny.
  • Kokosowe tarteletki
    Bardzo użyteczne "kokosankowe" foremki do babeczek. Możemy je napełnić pastą cytrynową (*!*1801*!*) lub z marakui (*!*2525*!*), albo bitą śmietaną, albo serkiem mascarpone i ozdobić rozmaitymi owocami.
  • Tarteletki z dżemem Tarteletki z dżemem
    Naprawdę łatwe i pyszne tarteletki, które możemy zrobić przy pomocy dzieci. Ponadto świetny sposób na zużycie rozmaitych resztek dżemu! Ja najbardziej lubię tarteletki z dżemem malinowym i dyniowym.
  • Tarteletki bananowe Tarteletki bananowe
    Bardzo proste i bardzo ładne małe ciasteczka z bananami i cukrem pudrem. Do ich zrobienia potrzebne będzie gotowe ciasto francuskie - jest to jeden z tych produktów, dla zrobienia których naprawdę nie warto regularnie marnować młodości w kuchni. Komercyjne ciasto jest bardzo dobre, trzeba tylko kupić takie maślane, a nie margarynowe...




Podziel się linkiem:


Komentarze: