W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Tapenade z czerwoną cebulą

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Przystawka

Tapenade z czerwoną cebulą

Jeszcze jeden przepis na tapenade, znakomitą pastę z czarnych oliwek i różnych śródziemnomorskich dodatków. Podajemy na grzankach z bagietki.

Kraj pochodzenia: Francja-Prowansja

Liczba porcji: 8

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 2 duże czerwone cebule
  • oliwa z oliwek
  • łyżeczka brązowego cukru
  • 175 g dobrych czarnych oliwek bez pestek
  • 85 g suszonych pomidorów w oliwie
  • 3 ząbki czosnku

Tapenade z czerwoną cebulą - Opis przyrządzania:

Cebule obieramy i grubo siekamy. Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oliwy, wrzucamy cebulę i smażymy na małym ogniu, pod przykryciem, przez 10 minut, aż będą zupełnie miękkie. Zdejmujemy pokrywkę, posypujemy cebulę cukrem i smażymy na większym ogniu, cały czas mieszając, aż zacznie się nieco przyrumieniać. Zdejmujemy z ognia i przekładamy cebulę do malaksera.
Do malaksera wkładamy także oliwki, pokrojone z grubsza pomidory oraz obrane ząbki czosnku. Miksujemy, aż składniki się wymieszają. W czasie miksowania dolewamy 75 ml oliwy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Pastę przekładamy do słoika, dobrze ugniatając, a na wierzch nalewamy cienką warstwę oliwy - dzięki temu tapenade nie zacznie pleśnieć. Przechowujemy w lodówce.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Tapenade z czerwoną cebulą: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku


Podobne do Tapenade z czerwoną cebulą przepisy:

  • Migdałowa tapenade
    Jeszcze inna wersja, bardziej międzynarodowa, popularnej prowansalskiej pasty z oliwek.
  • Tażin z kurczaka z cytryną
    Doskonała letnia potrawa. Ponieważ używamy w niej tylko nóżek z kurczaka, może na marokańskie smaki dadzą się skusić i dzieci? Podajemy z kuskusem lub świeżą bagietką i dużą ilością pomidorów z cebulką.
  • Spirelli z tuńczykiem i kaparami
    Sycący, pełen zdecydowanych smaków makaron z "zapuszkowanym" tuńczykiem.
  • Cielęcina duszona po prowansalsku
    Bezpretensjonalna cielęcinka, duszona z pomidorami. Jeśli jest to możliwe, do sosu dodajmy małe, czarne oliwki z pestką - wprawdzie trzeba później te pestki wypluwać, ale oliwki są smaczniejsze i mają więcej charakteru.
  • Bakłażany na ostro z anchois
    Małe danie, coś jak ciepła sałatka, z typowo prowansalskich składników. Podajemy do wina, z kawałkiem bagietki.


Podziel się linkiem:




Komentarze: