W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Tagliatelle z sosem z kaczki

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne z makaronu, ryżu i kaszy

Tagliatelle z sosem z kaczki

Bardzo świąteczna pasta, z eleganckim sosem z kaczych nóżek z pomarańczą i warzywami. Podajemy jako pierwsze danie uroczystej kolacji we włoskim stylu.

Kraj pochodzenia: Włochy

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: średnio trudna

Składniki:

  • 3 nogi z kaczki
  • 2 małe marchewki
  • 4 gałązki selera naciowego
  • średniej wielkości cebula
  • pomarańcza
  • oliwa z oliwek
  • szklanka (250 ml) białego wytrawnego wina
  • 2 i 1/2 szklanki wywaru z kurczaka
  • gałązka świeżego rozmarynu
  • 400 g świeżego makaronu tagliatelle

Tagliatelle z sosem z kaczki - Opis przyrządzania:

Z kaczych nóżek zdejmujemy skórę i tłuszcz. Bardzo ostrym nożem odcinamy mięso od kości, usuwając ścięgna. Mięso kroimy w drobną kostkę. Marchewki obieramy, płuczemy, osuszamy i kroimy w taką samą kostkę, co mięso. Seler obieramy z wąsów, myjemy, osuszamy i kroimy w plasterki. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Pomarańczę szorujemy w gorącej wodzie i osuszamy. Nożykiem do cytrusów ścinamy skórkę z połowy pomarańczy, z całej pomarańczy wyciskamy sok. W dużym i płaskim rondlu rozgrzewamy 4 łyżki oliwy. Wkładamy mięso z kaczki i smażymy na dużym ogniu na rumiano, mieszając. Solimy i wyjmujemy łyżką cedzakową. Do rondla dolewamy 2 łyżki oliwy, wrzucamy marchewkę, seler i cebulę. Smażymy, mieszając, na średnim ogniu, aż warzywa zaczną się rumienić. Wkładamy z powrotem mięso z kaczki i wlewamy wino. Zagotowujemy i gotujemy, aż wino wygotuje się do połowy. Wlewamy wywar, zagotowujemy, zmniejszamy ogień i rondel przykrywamy. Gotujemy sos przez pół godziny, po czym dodajemy skórkę i sok z pomarańczy oraz umyty rozmaryn. Gotujemy dalsze pół godziny - jeśli pod koniec duszenia okaże się, że w garnku jest za dużo płynu, zdejmujemy pokrywkę i sos redukujemy na średnim ogniu, mieszając - powinien być dość gęsty. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, przed podaniem wyjmujemy gałązkę rozmarynu. Nastawiamy duży gar osolonej wody. Kiedy się zagotuje, wkładamy tagliatelle i gotujemy al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Makaron odcedzamy i mieszamy z sosem. Przekładamy na głębokie, ogrzane talerze i natychmiast podajemy.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: makaron-kasza-ryż

Kiedy przygotować Tagliatelle z sosem z kaczki: można zrobić wcześniej

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Tagliatelle z sosem z kaczki przepisy:

  • Tagliatelle z mielonym mięsem i cytryną
    Zazwyczaj jadamy makaron z czerwonym sosem bolognese. A tu podobny sos, ale na biało!
  • Tagliatelle z wegetariańskim bolognese
    Jedna z odmian "sugo finto" czyli "fałszywego", bezmięsnego sosu do makaronu.
  • Buraczki z pomarańczami
    Poczciwe buraczki w nowej odsłonie - w sosie pomarańczowym z migdałami. Pasują doskonale do polędwicy wołowej, do pieczonego rostbefu, do domowych hamburgerów nawet, choć niezłe są także do kaczki lub grillowanej piersi z kurczaka.
  • Piersi z kaczki z klementynkami
    Pierś z kaczki zawsze jest daniem eleganckim, właściwie nie wiem, dlaczego. Ale to dobrze, bo robi się ją łatwo i szybko, a podać ją można nawet wytwornym gościom. Klementynki (zamiast nieco już banalnych w tym zestawie pomarańczy) dodają blasku zarówno w smaku, jak i wyglądzie dania.
  • Sos śliwkowy na zimę
    Bardzo wygodny i smakowity sposób zagospodarowania nadmiaru śliwek dowolnej maści - taki sos pasuje oczywiście do kaczki po pekińsku, ale także do dojrzałych serów, kawałków usmażonego kurczaka, grillowanej białej ryby, twarożku...




Podziel się linkiem:


Komentarze: