W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Szermula (chermoula)

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Sosy

Szermula (chermoula)

Kanoniczna marynata krajów Maghrebu, używana przede wszystkim do marynowania ryb i owoców morza. Możemy także marynować w niej białe mięso (kurczak z szermulą jest doskonały) lub użyć do przyprawienia gotowych już dań z grilla lub patelni. Patrz: Chermoula (szermula)

Kraj pochodzenia: Kraje Maghrebu

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • pęczek świeżej kolendry
  • pęczek natki
  • cytryna
  • 2 ząbki czosnku
  • mała czerwona papryczka chilli
  • 2 łyżeczki sproszkowanej papryki
  • oliwa z oliwek

Szermula (chermoula) - Opis przyrządzania:

Kolendrę i natkę myjemy, osuszamy i drobno siekamy.
Z cytryny wyciskamy sok. Łyżkę soku dodajemy do ziół i mieszamy.
Czosnek obieramy i drobniutko siekamy, dodajemy do ziół.
Papryczkę kroimy wzdłuż na pół, usuwamy nasionka i ogonek. Myjemy, osuszamy i drobno siekamy, dodajemy do ziół.
Wszystko razem mieszamy, dodając sproszkowaną paprykę, sól do smaku i 2-3 łyżki oliwy. Doprawiamy ewentualnie jeszcze sokiem z cytryny.
Używamy jako marynaty do ryb i owoców morza lub jako przyprawy do upieczonego już mięsa.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Szermula (chermoula): można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku


Podobne do Szermula (chermoula) przepisy:

  • Harissa
    Świetna, ostra - ale nie paląca - przyprawa z krajów północnej Afryki. Podajemy do wszelkich szaszłyków, tażinów i kuskusów. Nic tak nie podkreśla smaku grillowanej jagnięciny, jak właśnie harissa.
  • Tażin (tajine) z jagnięciny z miodem
    Klasyczny tażin jagnięcy, na słodko-słono, z suszonymi daktylami. Jak każde danie tego typu, sprawia problem tylko do momentu wsadzenia do piekarnika - potem możemy o nim zapomnieć na 2 godziny... Podajemy z kuskusem, a jeśli z jakichś powodów nie, to z bagietką.
  • Przegrzebki z cytrynowo-ziołowym sosem Przegrzebki z cytrynowo-ziołowym sosem
    No, to jest rozpusta - po pięć przegrzebków na głowę to już jest solidna porcja dla wielbicieli owoców morza. Świeży w smaku sos doskonale kontrapunktuje łagodną słodycz małży, a sałata daje atrakcyjny wizualny kontrast... Dodatkiem mogą być maleńkie gotowane lub pieczone ziemniaczki albo *!*1885*!*.
  • Tażin z cielęciny z pomidorami
    Kolejny tażin z północnej Afryki - tym razem ze skarmelizowanymi w piekarniku pomidorami. Dobre danie dla gości, bo właściwie pilnuje się samo.
  • Mule i vongole z sherry
    Klasyczna hiszpańska potrawa dla wielbicieli małży - ta porcja przewidziana jest jako danie główne (z bagietką) dla czterech osób, ale jeśli robimy wieczór tapas, to oczywiście starczy dla wielu więcej. Nie muszę chyba dodawać, że im lepsze sherry użyte do gotowania, tym lepszy wynik końcowy...


Podziel się linkiem:




Komentarze: