W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / "Suche kartofelki" (sookhe aloo)

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Dodatek

"Suche kartofelki" (sookhe aloo)

Pikantne - ale nie za bardzo, aromatyczne - akurat w sam raz, ziemniaki po indyjsku. "Suche", bo bez sosu. Znakomite z kurczakiem tandoori albo jakimś indyjskim curry.

Kraj pochodzenia: Indie

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 600 g ziemniaków o zwartym miąższu
  • kawałek świeżego imbiru o długości 3 cm
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki mielonego turmeriku (Turmerik (zwany też kurkumą))
  • łyżeczka pieprzu cayenne
  • 5 łyżek oleju z orzeszków ziemnych
  • łyżeczka ziaren kopru włoskiego

"Suche kartofelki" (sookhe aloo) - Opis przyrządzania:

Ziemniaki szorujemy pod strumieniem zimnej wody, wkładamy do garnka i zalewamy wrzątkiem. Gotujemy do miękkości, odcedzamy, odparowujemy i zostawiamy do przestygnięcia. Kiedy będzie już można je wziąć do ręki, obieramy je ze skórki, a potem kroimy w grubą kostkę.
Imbir obieramy i kroimy w kawałki. Czosnek obieramy. Do małego malaksera wkładamy imbir, czosnek, turmerik i cayenne, dodajemy łyżeczkę soli i 3 łyżki wody. Miksujemy na jednolitą pastę.
Na dużej i ciężkiej patelni rozgrzewamy olej. Na gorący wrzucamy koper włoski i smażymy, mieszając, kilka sekund, potem wkładamy pastę i smażymy przez 2 minuty, też mieszając. Dodajemy ziemniaki i smażymy na sporym ogniu przez kilka minut, mieszając, aż zaczną się rumienić i będą dokładnie pokryte przyprawami.
Podajemy prosto z patelni.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować "Suche kartofelki" (sookhe aloo): do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku


Podobne do "Suche kartofelki" (sookhe aloo) przepisy:

  • Kurczak z kardamonem
    Bardzo egzotyczny kurczak z dużą ilością przypraw - takie danie, co to czekam, żeby moi konserwatywni domownicy porozjeżdżali się na różne konferencje i obozy, a ja wtedy sproszę rozmaitych znajomych...
  • Cejlońskie curry z krewetek
    Curry tak zwane suche, czyli z małą ilością sosu. Stopień przyostrzenia pozostawiam Drogim Czytelnikom do własnego uznania, ja tam lubię dużo cayenne... A w ogóle przepis jest na prośbę niejakiego Michała P.
  • Pomidory w kokosowym sosie Pomidory w kokosowym sosie
    Przepis nie jest mój, tylko pana Nigela Slatera, acz zmodyfikowany. Bardzo lubię czytać książki pana NS, znacznie mniej poważam jego programy telewizyjne. Szanuję go jednak za to, że przypomina o różnych smacznych drobiazgach, rzadko obecnych w celebryckich kuchniach: a to o zwykłej grzance z serem, to o kawałku pieczonej dyni z jogurtem, to znów o tym, że sałata, wymieszana na talerzu z gorącym mięsnym sosem, jest wyjątkowo smaczna... Pomidory w tym przepisie to rodzaj nieskomplikowanego curry, doskonałego z ryżem basmati lub świeżym pieczywem.
  • Sabzi z kalafiora i ziemniaków Sabzi z kalafiora i ziemniaków
    Doskonały wegetariański obiad - świetny przykład na to, jak odrobina przypraw (kmin rzymski, imbir i turmerik) zupełnie zmienia charakter produktów swojskich i doskonale znanych (kalafior, ziemniaki, czosnek, pasta pomidorowa...).
  • Szkockie ziemniaki - stovies
    To jest danie, do którego oszczędni Szkoci używają resztek z niedzielnej pieczeni - wytopionego z mięsa tłuszczu i tej pysznej galaretki, która pod nim się zbiera. I to jest bardzo dobry pomysł!


Podziel się linkiem:




Komentarze: