W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Spaghetti z pomidorkami koktajlowymi nr 2

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne z makaronu, ryżu i kaszy

Spaghetti z pomidorkami koktajlowymi nr 2

Takie spaghetti jadłam w Umbrii - pomidorki były prosto z krzaka i było to coś wspaniałego! Prawdziwy (przed)smak lata.

Kraj pochodzenia: Włochy

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 500 g (pół kilo) spaghetti
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 300 g czerwonych pomidorków koktajlowych
  • pęczek świeżej bazylii
  • dużo świeżo startego parmezanu do podania

Spaghetti z pomidorkami koktajlowymi nr 2 - Opis przyrządzania:

Nastawiamy duży gar osolonej wody, a kiedy się zagotuje, "wkręcamy" spaghetti. Gotujemy al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Czosnek obieramy i drobno siekamy.
Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oliwy, wrzucamy czosnek i smażymy na średnim ogniu, aż zacznie się lekko rumienić. Dodajemy przecier i 2 łyżki wody, zagotowujemy. Solimy i - za przeproszeniem - pieprzymy.
Pomidorki myjemy (ogonki obrywamy) i nacinamy każdy lekko nożem - inaczej zaczną nam pękać na patelni i opryskiwać wszystko gorącym sokiem.
Wrzucamy pomidorki na patelnię i smażymy, co jakiś czas mieszając, na sporym ogniu. Pomidorki powinny zmięknąć i zacząć się rozpadać.
Bazylię myjemy, osuszamy i obrywamy listki, które szarpiemy ręcznie na mniejsze kawałki.
Ugotowany makaron odcedzamy, wrzucamy na patelnię z pomidorkami i posypujemy bazylią. Szybko mieszamy, przekładamy na ogrzany półmisek i podajemy natychmiast. Nie zapominając, oczywiście, o tartym parmezanie!

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: makaron-kasza-ryż

Kiedy przygotować Spaghetti z pomidorkami koktajlowymi nr 2: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku


Podobne do Spaghetti z pomidorkami koktajlowymi nr 2 przepisy:

  • Spaghetti z pomidorkami koktajlowymi
    Spaghetti typowe dla włoskiego Południa - pomidory i bazylia z ogródka, oliwa z własnych oliwek... Wystarczy kilka minut i danie gotowe.
  • Wytrawne spaghetti
    Bardzo zimowa pasta, ze składników, które zazwyczaj mamy w domu. Dla wielbicieli zdecydowanych, pikantnych smaków.
  • Spaghetti carbonara Spaghetti carbonara
    Jedna z najpopularniejszych past na świecie - gęsty biały sos z kawałkami boczku, dużo pieprzu i sera Pecorino Romano. Na ten rzymski przysmak szczególnie łase są dzieci.
  • Spaghetti z wędzonym jesiotrem Spaghetti z wędzonym jesiotrem
    Dawno, dawno temu, na wyspie Isola Maggiore na jeziorze Trazymeńskim, Mąż jadł spaghetti z sosem z wędzonej ryby. Ryba była wyłowiona z jeziora, uwędzona w knajpie, podsmażona w umbryjskiej oliwie i podana z dobrze ugotowaną pastą, bez żadnych zbędnych ozdobników. Próbowałam odtworzyć to danie w Polsce, ale - jak dotąd - bezskutecznie. Dopiero wędzony jesiotr okazał się wyborem właściwym - zwarte mięso dobrze podsmaża się w oliwie, jeziorny posmak jest autentyczny, no i nic więcej nie trzeba, bo ryba jest dostatecznie szlachetna. To znaczy - dodałam ciut świeżego majeranku, żeby zaakcentować jednak pewien regionalizm :)
  • Spaghetti z kaparami
    Bardzo wytrawne spaghetti dla zagorzałych wielbicieli kaparów.


Podziel się linkiem:




Komentarze: