W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Spaghetti z borowikami

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne z makaronu, ryżu i kaszy

Spaghetti z borowikami

Czysty luksus w wersji jesiennej. Ale przecież czasem zdarza się, że znajdziemy dużo prawdziwków... Boskie danie.

Kraj pochodzenia: Włochy-Umbria/Toskania

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 1/2 kg świeżych prawdziwków
  • 1/2 kg spaghetti
  • garść wyłuskanych orzechów włoskich
  • kilka gałązek świeżego majeranku
  • świeżo starty parmezan do podania

Spaghetti z borowikami - Opis przyrządzania:

Prawdziwki czyścimy, ocieramy ściereczką i kroimy w kawałki - niezbyt małe, ale i nie wielkie, takie w sam raz. Nastawiamy duży gar osolonej wody na makaron. Gotujemy spaghetti al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W czasie, gdy makaron się gotuje, dużą patelnię stawiamy na ogniu. Wlewamy kilka łyżek oliwy i rozgrzewamy. Wrzucamy prawdziwki i smażymy, mieszając, na dużym ogniu, aż woda wyparuje i zaczną się ładnie rumienić. Dodajemy orzechy włoskie i dalej smażymy, mieszając. Solimy i - pardon - pieprzymy do smaku. Dodajemy listki świeżego majeranku. Makaron odcedzamy, zachowując kilka łyżek wody od gotowania. Mieszamy makaron z grzybami i - jeśli danie wydaje się nam zbyt suche - dodajemy trochę wody od gotowania. Podajemy natychmiast, z dużą ilością tartego, świeżego, dobrego parmezanu.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Spaghetti z borowikami: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Spaghetti z borowikami przepisy:

  • Spaghetti z wędzonym jesiotrem Spaghetti z wędzonym jesiotrem
    Dawno, dawno temu, na wyspie Isola Maggiore na jeziorze Trazymeńskim, Mąż jadł spaghetti z sosem z wędzonej ryby. Ryba była wyłowiona z jeziora, uwędzona w knajpie, podsmażona w umbryjskiej oliwie i podana z dobrze ugotowaną pastą, bez żadnych zbędnych ozdobników. Próbowałam odtworzyć to danie w Polsce, ale - jak dotąd - bezskutecznie. Dopiero wędzony jesiotr okazał się wyborem właściwym - zwarte mięso dobrze podsmaża się w oliwie, jeziorny posmak jest autentyczny, no i nic więcej nie trzeba, bo ryba jest dostatecznie szlachetna. To znaczy - dodałam ciut świeżego majeranku, żeby zaakcentować jednak pewien regionalizm :)
  • Spaghetti z sosem orzechowym
    Zimowe spaghetti z wytrawnym sosem z włoskich orzechów.
  • Spaghetti z fasolką, ziemniakami i pesto
    Klasyczny sposób podawania makaronu z zielonym sosem pesto - to naprawdę świetne, satysfakcjonujące pod każdym względem danie.
  • Spaghetti z owocami morza nr 2 Spaghetti z owocami morza nr 2
    Wspaniały letni posiłek. Właściwie (oprócz kieliszka chłodnego wina, rzecz jasna) nie można sobie więcej życzyć...
  • Spaghetti z migdałami i zieloną fasolką
    Solidne, rodzinne danie na każdą okazję.




Podziel się linkiem:


Komentarze: