W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Sos z anchois (do sałatki ziemniaczanej, jajek na twardo, kalafiora...)

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Sosy

Sos z anchois (do sałatki ziemniaczanej, jajek na twardo, kalafiora...)

Majonezowy, domowy, dość ostry sos sałatkowy - doskonały jako dressing do sałatki ziemniaczanej. Możemy też z tym sosem wymieszać ugotowany, twardawy kalafior, zielony groszek i rzodkiewki w plasterkach - pyszne!

Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone-Południe

Liczba porcji: 1 1/2 szklanki

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 3 jajka
  • 3 fileciki anchois
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki octu z cydru
  • łyżeczka bardzo ostrej musztardy (lub mielonej gorczycy)
  • pieprz cayenne
  • szklanka (ćwierć litra) łagodnej oliwy z oliwek

Sos z anchois (do sałatki ziemniaczanej, jajek na twardo, kalafiora...) - Opis przyrządzania:

2 jajka gotujemy na twardo, studzimy w zimnej wodzie i obieramy ze skorupek. Wyjmujemy żółtka i wkładamy do malaksera lub blendera. Dodajemy surowe żółtko.
Anchois odsączamy z oleju i dodajemy do jajek.
Czosnek obieramy i siekamy, dodajemy do jajek.
Do malaksera (lub blendera) wlewamy ocet i dodajemy musztardę lub mieloną gorczycę oraz sporą szczyptę cayenne. Miksujemy, aż wszystkie składniki wymieszają się na pastę. Zaczynamy dolewać oliwę, cały czas miksując, cienkim strumyczkiem. Kiedy sos zgęstnieje, doprawiamy do smaku solą i pieprzem - może jeszcze trochę cayenne...
Do podania trzymamy sos pod przykryciem w lodówce.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: jajka

Kiedy przygotować Sos z anchois (do sałatki ziemniaczanej, jajek na twardo, kalafiora...): można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku


Podobne do Sos z anchois (do sałatki ziemniaczanej, jajek na twardo, kalafiora...) przepisy:

  • Cukinia z sosem z anchois i kozim serem Cukinia z sosem z anchois i kozim serem
    Nadciąga zima, a w moich warzywkach ciągle, z uporem maniaka, pojawiają się cukinie. Najwyraźniej łatwo je wyhodować w systemie ekologicznym... Mam jednak to, co chciałam, czyli ciągłą konieczność wynajdywania nowych przepisów... Ta sałatka tutaj gromadzi w sobie moje ulubione elementy: grillowaną cukinię, anchois i kozi ser.
  • Amerykańska sałatka z jajek
    Bardzo amerykańska, smaczna sałatka, która w towarzystwie grzanek z żytniego chleba i sałatki z pomidorów starczy nam za kolację.
  • Chrupiąca panzanella
    Panzanella jest zasadniczo włoską sałatką z rozmoczonego w oliwie i soku z pomidorów chleba. Ma swoich zagorzałych zwolenników, ja jednak wolę, kiedy w sałatce coś przyjemnie chrupie. Zobaczyłam kiedyś w telewizji taką samą sałatkę, ale z pieczonym na chrupko chlebem - i to było to! Tylko jeść trzeba szybko, bo grzanki wchłoną cały sos i będą jednak miękkie...
  • Sałatka nicejska ze świeżym tuńczykiem
    Wersji sałatek nicejskich nie da się policzyć - co dom, to i przepis. Tym razem jest to wersja "przedpomidorowa" - z ziemniakami, fasolką i świeżym tuńczykiem.
  • Caprese na zimowo i bogato
    Ach, człowiek stęsknił się już za dojrzałymi, pachnącymi pomidorami... W zimie najlepsze (a właściwie jedyne jadalne) są ciemnoczerwone podłużne pomidorki koktajlowe, więc jeśli dostaniemy ataku letniej tęsknoty, może ta sałatka podniesie nas na duchu.


Podziel się linkiem:




Komentarze: