W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Sos orzechowy do dziczyzny

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Sosy

Sos orzechowy do dziczyzny

Toskańskie pesto orzechowe - znakomity i oryginalny dodatek do dziczyzny. Ja lubię ten sos także z makaronem (papardelle) i świeżo startym parmezanem. Gdyby tak się nam chciało ze świeżych orzechów obrać gorzkawą skórkę, to sos ten byłby godny podniebienia samego Bocuse'a...

Kraj pochodzenia: Włochy-Toskania

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 150 g wyłuskanych orzechów włoskich (najlepiej świeżych)
  • pęczek natki pietruszki
  • ząbek czosnku
  • oliwa z oliwek
  • 4 łyżki octu balsamico

Sos orzechowy do dziczyzny - Opis przyrządzania:

Orzechy siekamy - jeśli są świeże, to obieramy ze skórki. Natkę myjemy, osuszamy i siekamy. Czosnek obieramy i siekamy. Orzechy, natkę i czosnek wkładamy do malaksera. Dodajemy dużą szczyptę soli i miksujemy na sos o konsystencji pesto. Powolutku dolewamy 100 ml najlepszej oliwy z oliwek. Kiedy sos zgęstnieje, dodajemy - również po trochu - ocet balsamico. Doprawiamy do smaku solą i świeżo zmłynkowanym pieprzem.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Sos orzechowy do dziczyzny: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Sos orzechowy do dziczyzny przepisy:

  • Pesto z anchois i orzechami
    Oryginalna odmiana pesto, zaostrzona słonym smakiem anchois. Doskonały sos przede wszystkim do makaronu, ale także do zapiekania białej ryby lub pieczonych ziemniaków.
  • Orzechowe spaetzle (czyli kluseczki)
    Elegancki, choć wywodzący się z wiejskiej kuchni, dodatek do dziczyzny.
  • Francuska terrine z prawdziwków
    Bardzo prosta, bardzo elegancka przystawka - terrine z prawdziwków i koziego sera, pokrojona w plastry, podana z małą sałatką i świeżymi orzechami włoskimi.
  • Sałatka z cykorii i mango
    Zimowa, kolorowa bomba witaminowa, a przy tym duża przyjemność w spożyciu. Spokojnie możemy tę sałatkę podać gościom na lekką przystawkę.
  • Gruszki z niebieskim serem
    Gruszki, ser i orzechy to tak odpowiedni zestaw, że niezliczone są dania na nim oparte. Połączenie słodyczy owoców i wyraźnie słonego smaku niebieskiego sera jest wyjątkowo udane.




Podziel się linkiem:


Komentarze: