W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Smażony ananas z imbirem i chilli

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Dodatek

Smażony ananas z imbirem i chilli

Świeży ananas z woka, przyrządzony na ostro i słodko-słono. Doskonały.

Kraj pochodzenia: Kambodża

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • świeży dojrzały ananas
  • 2 ząbki czosnku
  • kawałek świeżego imbiru o długości 4 cm
  • 2 długie czerwone papryczki chilli
  • olej z orzeszków ziemnych
  • łyżka sosu rybnego (Sos rybny (nuoc nam, nam pla, fish sauce))
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki orzeszków ziemnych (najlepiej nie solonych)
  • limetka

Smażony ananas z imbirem i chilli - Opis przyrządzania:

Ananas obieramy ze skórki, odcinamy liście i podstawę. Kroimy pionowo w ćwiartki i wycinamy zdrewniały środek, zaś miąższ kroimy w kawałki na jeden kęs.
Czosnek obieramy i kroimy w paseczki.
Imbir obieramy ze skórki i drobno siekamy.
Papryczki kroimy wzdłuż na pół, usuwamy ogonki, ziarenka i membrany, płuczemy i kroimy wzdłuż na cienkie paski.
Stawiamy wok na dużym ogniu, a kiedy będzie bardzo gorący, wlewamy 2 łyżki oleju. Wrzucamy czosnek, imbir i papryczki i smażymy, mieszając, aż zaczną zmieniać kolor. Dodajemy ananas i smażymy dalej, aż kawałki owoców zaczną się rumienić na brzegach.
Wlewamy sos rybny i sos sojowy, wsypujemy cukier i smażymy, aż ananas zacznie się karmelizować.
W tak zwanym międzyczasie siekamy orzeszki, a limetkę myjemy i kroimy w ćwiartki.
Usmażony ananas przekładamy na ogrzany półmisek, posypujemy orzeszkami i podajemy z ćwiartkami limetki.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Smażony ananas z imbirem i chilli: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku


Podobne do Smażony ananas z imbirem i chilli przepisy:

  • Ostra salsa z ananasa
    Mocno pikantna, ożywcza salsa - znakomity dodatek do wszelkich mięs z grilla. Ilość papryczek chilli regulujemy zgodnie z upodobaniem do ostrości. Ostatnio robiłam tę salsę z zapuszkowanego ananasa, ale lepszy oczywiście byłby świeży.
  • Ananas z papryką (duszony)
    Bardzo fajna jarzynka - pyszna i kolorowa. Doskonale pasuje do drobiu, a także do wieprzowiny - hm, kotlety schabowe z jarzynką z ananasa... może nie dla zachowawczego wujka-kapustożercy, ale bardziej skłonni do eksperymentów goście będą zachwyceni.
  • Polędwiczki ze świeżym ananasem
    Brzmi strasznie banalnie, ale jest to naprawdę smaczne, słodko-kwaśne danie. Takie jakby "niemal egzotyczne", ale jeszcze nie całkiem... Podajemy z długoziarnistym ryżem i prostą sałatką z cykorii.
  • Zielona fasolka po indyjsku
    Nie sądzę by był to przepis autentyczny i klasyczny. Ale przyprawy indyjskie doskonale korespondują z chrupką zieloną fasolką, więc czemu by nie spróbować? Podajemy do mięsa lub ryby, a szczególnie do plastrów smażonego sera.
  • Sok z ananasa i mięty
    Szczerze mówiąc, nie mam zielonego pojęcia, czy świetny ten napój naprawdę pochodzi z Mauritiusa. Ania i ja zostałyśmy nim poczęstowane na egzotycznym festynie, gdzie wszyscy przysięgali, że jest on typowy dla tej wyspy. Ale czy naprawdę na Mauritiusie rośnie mięta?


Podziel się linkiem:




Komentarze: