W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Smażone pizzetki

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Małe danie

Smażone pizzetki

Świetna pogryzka do wina, małe co-nieco z ciasta na pizzę. Możemy z ciasta uformować malutkie placuszki i po usmażeniu nałożyć na nie różne sosy. Możemy też z ciasta ukręcić paluszki, a sosy podać osobno, do maczania. Możemy też darować sobie sosy i tylko pizzetki posolić.

Kraj pochodzenia: Włochy

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

Smażone pizzetki - Opis przyrządzania:

Nastawiamy ciasto na pizzę.
Oliwę wlewamy do rondla i dobrze rozgrzewamy. Z wyrośniętego ciasta odrywamy małe kawałki, dowolnie je formujemy, po czym wrzucamy po kilka na gorącą oliwę. Smażymy, obracając pizzetki łyżką, na jednolicie złoty kolor. Usmażone kawałki ciasta wyławiamy z tłuszczu i osączamy na kilku warstwach kuchennego papieru. Pizzetki solimy.
Na każdą pizzetkę kładziemy odrobinę dowolnego sosu, posypujemy parmezanem i ozdabiamy listkami bazylii. Możemy także podać sosy osobno, do maczania lub wsypać usmażone i posolone pizzetki do miski i nie zawracać sobie głowy żadnym maczaniem.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Smażone pizzetki: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku


Podobne do Smażone pizzetki przepisy:

  • Pizzetki z cukinią i zielonym pieprzem
    Przyjemnie zielone pizze bez pomidorów. Długie wstążki cukinii bardzo dekoracyjnie wyglądają.
  • Bakłażanowe pizzetki
    Znakomita zakąska do czerwonego wina lub przystawka - wówczas upieczone plastry bakłażana układamy na listkach sałaty i ozdabiamy świeżą bazylią.
  • Polenta z kozim serem
    Doskonały dodatek do pieczonego mięsa albo duszonego w sosie. Możemy też podać taką polentę z grzybowym gulaszem, mmm...
  • Jajka mollet
    Takie jajka - "półtwarde" - możemy podać na gorąco w sosie chrzanowym, szczypiorkowym, koperkowym, pomidorowym (the sky is the limit) albo na zimno na sałacie lub - po francusku - w galarecie.
  • Afrykańskie "pączuszki" rybne
    Pochodzące z hiszpańskiej kuchni danie - złote pączuszki z białej ryby i warzyw. Doskonałe na przyjęcie koktajlowe - wówczas należałoby podać jeszcze jakiś sos do maczania, najlepiej ostro-kwaśny.


Podziel się linkiem:




Komentarze: