W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Śledzie w ziołowej marynacie

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Przystawka

Śledzie w ziołowej marynacie

Jeden z niezliczonych szwedzkich przepisów na marynowane filety śledziowe, tym razem ze świeżymi ziołami i czerwonym octem winnym.

Kraj pochodzenia: Szwecja

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 6 filetów śledziowych (z tacki)
  • 2 łyżki siekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki siekanego szczypiorku
  • 2 łyżki siekanego koperku
  • 100 ml czerwonego octu winnego
  • 5 ziarenek białego pieprzu
  • 2 łyżki cukru

Śledzie w ziołowej marynacie - Opis przyrządzania:

Śledzie płuczemy w zimnej wodzie, osuszamy i kroimy w kawałki na jeden kęs.
Do rondelka wkładamy zioła, wlewamy ocet i tyle samo (100 ml) wody, dodajemy pieprz i cukier. Stawiamy rondelek na małym ogniu i doprowadzamy do wrzenia, co jakiś czas mieszając, żeby cukier się rozpuścił. Kiedy marynata się zagotuje, zdejmujemy rondelek z ognia i odstawiamy do wystudzenia.
Zimną marynatę mieszamy ze śledziami, przekładamy do słoika i wstawiamy do lodówki na co najmniej 24 godziny.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować Śledzie w ziołowej marynacie: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku


Podobne do Śledzie w ziołowej marynacie przepisy:

  • Ziemniaki z "sufletem" z łososia
    Na przystawkę lub jako małe danko podajemy połówkę ziemniaka na głowę. Jeśli ma to być solidniejszy posiłek, dajemy po dwie połówki i stawiamy na stolę michę zielonej sałaty z ogórkiem i rzodkiewką.
  • Langustynki z masłem pomarańczowym
    Luksusowa przystawka lub małe danie: gorące langustynki podajemy z kawałkami cytrusów i roztopionym masłem. Pyszności, zwłaszcza ze świeżą bagietką. Jemy rękoma, byłoby więc dobrze podać wilgotne chusteczki lub - jeśli jest wyjątkowa okazja - miseczki z ciepłą wodą i plasterkami cytryny.
  • Placuszki z białej ryby
    Popularne danie brytyjskiej i amerykańskiej kuchni, notabene bardzo smaczne i mało kłopotliwe w przygotowaniu. Jak wiele dań tego typu powstało w celu utylizacji resztek - konkretnie ziemniaków i gotowanej (pieczonej) ryby.
  • Jajka zapiekane ze szparagami
    Prawdziwie wiosenne danie w smakowitej tonacji biało-żółto-zielonej. Świetna przystawka na niedzielny obiad dla rodziny lub przyjaciół - ładna, niekrępująca i można wszystko przygotować wcześniej. Samo zapiekanie trwa tylko 10 minut!
  • Jajka faszerowane po polsku Jajka faszerowane po polsku
    Tylko w polskiej kuchni spotkałam się z takim daniem: jajka na twardo posiekane z ziołami nakłada się z powrotem do skorupek i odsmaża na maśle. Coś pysznego!


Podziel się linkiem:




Komentarze: