W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Serowe ciasteczka z Nowego Orleanu

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Przystawka

Serowe ciasteczka z Nowego Orleanu

Serowe ciasteczka z Nowego Orleanu

Małe serowe ciasteczka z orzechami są doskonałą pogryzką do drinków. Mogą też stanowić podstawę małych kanapeczek koktajlowych.

Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone-Nowy Orlean

Liczba porcji: 12

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 200 g miękkiego masła
  • 250 g tartego cheddara
  • 2 szklanki mąki
  • łyżeczka pieprzu cayenne
  • szklanka siekanych drobno orzechów pekanowych
  • 2 łyżeczki kminku

Serowe ciasteczka z Nowego Orleanu - Opis przyrządzania:

Nagrzewamy piekarnik do 170 stopni.
W dużej misce ucieramy mikserem masło i cheddar na jednolitą masę.
Dodajemy przesianą mąkę, pół łyżeczki soli i cayenne. Zagniatamy ręką, dodając usiekane orzechy i kminek.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia i łyżeczką nakładamy ciasto - pół łyżeczki na maleńkie ciasteczko lub całą łyżeczkę, jeśli chcemy z ciasteczek zrobić kanapki koktajlowe.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku 15-20 minut. Powinny być lekko rumiane, ale nie za bardzo, bo ser zrobi się gorzki. Najlepsze są tego samego dnia.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Serowe ciasteczka z Nowego Orleanu: można zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Serowe ciasteczka z Nowego Orleanu przepisy:

  • Biscotti z pieprzem i migdałami Biscotti z pieprzem i migdałami
    Szalenie użyteczne i eleganckie biscotti, odpowiednie do wszelkiego rodzaju pasztetów, terrines, rillettes, past serowych. Świetne do pogryzania przy winie, znakomite jako wytworny i oryginalny dodatek do deski serów. Jednym słowem - uniwersalne (i naprawdę bardzo pyszne)!
  • Ocet paprykowy
    Bardzo pikantny ocet - dobry komponent różnych sosów o proweniencji kreolskiej.
  • Przyprawa do shoarmy
    Shoarma to to, co zazwyczaj nazywamy kebabem lub (w Grecji) gyrros. Przypieczone kawałki mięsa, obracającego się na pionowym rożnie, ładuje się do bułki typu pita lub zawija w płaski wschodni placek, dokładając masę surowych warzyw i sos. Jeśli nie mamy specjalnego sprzętu (a raczej mało kto ma), smażymy paseczki zamarynowanego mięsa na patelni lub rumienimy pod grillem w piekarniku. Reszta bez zmian.
  • Szaszłyki z lotty (żabnicy) z papryką
    Lotta, czyli żabnica, czyli monkfish to ryba o wspaniałym, białym i zwartym mięsie, porównywanym często do homara. W tym przepisie robimy z lotty lekko przyprawione szaszłyczki i pieczemy je na grillu.
  • Ciasteczka imbirowe nr 2
    Popularne w krajach o tradycjach anglosaskich krucho-imbirowe ciasteczka, które tradycyjnie powinno się wycinać w kształt ludzików - "gingerbread men".




Podziel się linkiem:


Komentarze:

Natalia Korcelli, 2015-12-23 9:42:43
Jeśli chodzi o orzechy, to jasne, robiłam te ciasteczka z włoskimi, myślę, że z migdałami też będą OK. Można je zrobić wcześniej, są tylko trochę mniej smaczne - a może możesz je wrzucić do piekarnika na parę minut w Sylwestra? Wtedy można je zrobić i ze 2 dni wcześniej...
Moja ocena: 5

Pa3lina, 2015-12-22 23:09:14
Hej! Mam pytanie! Czy zamiast pekanów można użyć innych orzechów, np. migdałów? No i czy przygotowując je na Sylwestra mogę upiec je 30.12 wieczorem? Czy lepiej w Sylwestra rano?
Moja ocena: 5