W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Salsa ze świeżego ananasa

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Dodatek

Salsa ze świeżego ananasa

Ananas, chilli i curry to kombinacja doskonała. Świetny dodatek do każdej rzeczy z grilla.

Kraj pochodzenia: Karaiby

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 500 g (pół kilo) świeżego obranego ananasa
  • 2 cebulki dymki
  • czerwona papryczka chilli
  • kawałek świeżego imbiru (gruby plasterek)
  • łyżka proszku curry
  • 2 limetki

Salsa ze świeżego ananasa - Opis przyrządzania:

Ananas kroimy w drobną kostkę.
Dymki obieramy z wierzchnich liści, odcinamy korzonki, płuczemy i osuszamy, po czym kroimy w plasterki.
Papryczkę chilli kroimy wzdłuż na pół, usuwamy ogonki i pestki, płuczemy, osuszamy i drobno siekamy.
Imbir obieramy i drobniutko siekamy.
Ananas, dymkę, papryczkę i imbir mieszamy w sporej misce, dodajemy curry i sok wyciśnięty z obu limetek. Starannie mieszamy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Salsa ze świeżego ananasa: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku


Podobne do Salsa ze świeżego ananasa przepisy:

  • Ostra salsa z ananasa
    Mocno pikantna, ożywcza salsa - znakomity dodatek do wszelkich mięs z grilla. Ilość papryczek chilli regulujemy zgodnie z upodobaniem do ostrości. Ostatnio robiłam tę salsę z zapuszkowanego ananasa, ale lepszy oczywiście byłby świeży.
  • Niby- azjatycka sałatka z rzodkiewką
    Kontrastujące kolorami warzywa kroimy w długie cienkie paski i mieszamy z sosem o azjatyckich nutach. Smaczny dodatek do grillowanej ryby.
  • Burgery z indyka (z tajskimi przyprawami) Burgery z indyka (z tajskimi przyprawami)
    Lekkostrawne burgery, mile zaostrzone ostrą papryką i imbirem. Podajemy normalnie, w bułce - z surowym ogórkiem, czerwoną cebulą i może nie keczupem, a słodko-kwaśnym sosem chilli.
  • Smażony ananas z imbirem i chilli
    Świeży ananas z woka, przyrządzony na ostro i słodko-słono. Doskonały.
  • Piure z cukinii na ostro
    Ostre piure z gotowanej cukinii - doskonały dodatek do białego mięsa z grilla lub do ryby. Dobrze sprawdza się też w roli salsy, np. do quesadillas lub tacos.


Podziel się linkiem:




Komentarze: