W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Salsa z melona

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Dodatek

Salsa z melona

Orzeźwiający dodatek do białego mięsa - z patelni, z grilla - ryby i krewetek. Pyszne i błyskawiczne.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 1/2 dojrzałego melona (np. kantalupy)
  • 4 gałązki świeżej mięty
  • czerwona ostra papryczka chilli
  • limetka

Salsa z melona - Opis przyrządzania:

Melon obieramy ze skórki, usuwamy pestki, zaś miąższ kroimy w średniej wielkości zgrabną kostkę.
Miętę myjemy, osuszamy, obrywamy listki i drobno je siekamy.
Papryczkę pozbawiamy ogonka i pestek (chyba, że ktoś woli ostre...), myjemy, osuszamy i kroimy w paseczki.
Limetkę szorujemy w gorącej wodzie, wycieramy. Specjalnym nożykiem do cytrusów ścinamy skórkę w długich cienkich paskach. Wyciskamy sok.
W szklanej misce mieszamy razem melon, miętę, chilli oraz skórkę i sok z limetki. Mieszamy, solimy do smaku i podajemy do grillowanego mięsa, ryb i krewetek.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Salsa z melona: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku


Podobne do Salsa z melona przepisy:

  • Sałatka z melonem i ogórkiem
    Przystawka? Sałatka? Dodatek? Deser?
  • Melon w prosecco
    Na trawie był dziś pierwszy poranny szron... Ale słońce świeci tak mocno i chmury są tak sierpniowe w charakterze, że mi się jeszcze jeden włoski deser przypomniał. Tak dla ochłody...
  • Chłodnik z melona i ogórka
    Lekka i delikatna zimna zupa, przyjemnie zaostrzona imbirem i limetką. Doskonała na naprawdę upalny dzień.
  • Pikantna sałatka z melona
    Bardzo prosta i równie odświeżająca sałatka z dwu rodzajów melona. Świetna na upalne dni, jako przystawka lub dodatek do grillowanego kurczaka w jakiejś egzotycznej marynacie. Albo do sporej porcji krewetek...
  • Melon z imbirem
    Lekka i odświeżająca przystawka na upalny dzień. Mnie szczególnie smakuje na śniadanie lub brunch.


Podziel się linkiem:




Komentarze: