W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Sałatka zdrowotna 2014

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Sałatki

Sałatka zdrowotna 2014

To przepis dla wszystkich, którzy po świątecznym kalorycznym maratonie chcą wystartować w maratonie klasycznym. Zestaw quinoa, jabłko i koper włoski (moje ulubione warzywo) ma jeszcze taki bonus, że jest wyjątkowo udany w badaniu organoleptycznym.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • paczka (mniej więcej 300g) quinoi
  • 2 bulwy kopru włoskiego
  • 2 jabłka o chrupkim miąższu
  • cytryna
  • oliwa z oliwek
  • łyżeczka jasnego płynnego miodu
  • garść suszonych żurawin
  • gęsty (grecki lub turecki) jogurt do podania

Sałatka zdrowotna 2014 - Opis przyrządzania:

Quinoę gotujemy zgodnie z informacjami podanymi na opakowaniu (wodę lekko solimy). Kiedy quinoa będzie miękka, odcedzamy ją na sicie, wkładamy do miski i czekamy z 10 minut, aż przestygnie.
Podczas, gdy quinoa się gotuje, obieramy koper z zewnętrznych zgrubiałych warstw. Przycinamy podstawę, koper starannie myjemy i osuszamy i kroimy najcieniej, jak się da, na półplasterki (nie zapominając o zielonych "piórkach"). Wkładamy do miski, lekko solimy i odstawiamy na bok, żeby nieco zwiotczał.
Jabłka myjemy i wycieramy, jeśli mają grubą skórkę, to je jej pozbawiamy, a jeśli nie, to nie. Kroimy w ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne, po czym każdą ćwiartkę kroimy w cienkie plasterki (w poprzek).
Cytrynę szorujemy w gorącej wodzie i wycieramy. Ścieramy skórkę na drobnej tarce, wyciskamy sok. Mieszamy skórkę i sok z oliwą i miodem, dodajemy świeżo zmielony pieprz do smaku; ucieramy na jednolity sos, który to sos wlewamy do ciepłej jeszcze quinoi. Wrzucamy też żurawiny i starannie mieszamy.
Dodajemy koper włoski (razem z płynem, który się zebrał w misce) i jabłka, raz jeszcze mieszamy i ewentualnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Podajemy z gęstym jogurtem (każdy bierze, jeśli chce i ile chce i sam sobie miesza na talerzu).
Sałatka może też wystąpić w roli dodatku do grillowanej lub pieczonej ryby lub (zupełnie już nie zdrowotnego) smażonego sera.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Sałatka zdrowotna 2014: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku


Podobne do Sałatka zdrowotna 2014 przepisy:

  • Sałatka z kopru włoskiego i pomarańczy
    Na południu Włoch chętnie jada się pomarańcze w połączeniu z warzywami i wytrawnymi dodatkami - oto jeden z przykładów.
  • Koper włoski z pomarańczą
    Moje ukochane warzywo, tym razem na słodko-kwaśno. Ciepłą jarzynkę podajemy do pieczonej lub smażonej jagnięciny lub do ryb wszelkiego autoramentu. Na zimno - doskonały dodatek do wędlin, pasztetów i żółtego sera.
  • Sałatka z kopru włoskiego z jabłkiem
    Koper włoski jest ostatnio moim ulubionym warzywem - szczególnie w surówkach. Mariaż kopru, jabłka i niebieskiego sera jest amerykańskim wynalazkiem, i - jak wiele - bardzo udanym. Doskonały dodatek do grillowanego mięsa lub (jeszcze lepiej) ryby.
  • Sałatka z kopru włoskiego z rozmaitymi dodatkami
    Trochę przypadkowa sałatka typu "przegląd lodówki". Udała się nadspodziewanie dobrze i zyskała miejsce wśród dań stałego domowego repertuaru. Gorąco polecam (zwłaszcza, ze przed zimą dobrze napaść się witaminami).
  • Koper włoski z gruszkami nashi (sałatka)
    Gruszka nashi, zwana także azjatycką, a po łacinie Pyrus pyrifolia, znakomicie nadaje się do sałatek, ma bowiem chrupiący miąższ, nie rozpadający się pod wpływem sałatkowego sosu (czy, jak kto woli, dressingu). W towarzystwie mojego ulubionego zimowego warzywa, czyli kopru włoskiego, stanowi znakomity dodatek do obiadowego mięsa lub ryby, a także do kolacyjnej deski serów.


Podziel się linkiem:




Komentarze: