W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Sałata rzymska z białym serem

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Sałatki

Sałata rzymska z białym serem

Rześka sałata, od której poprawia się nam w błyskawicznym tempie zarówno zdrowie, jak i humor.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • główka saÅ‚aty rzymskiej
  • pÄ™czek Å›wieżej miÄ™ty
  • oliwa z oliwek
  • sok z poÅ‚owy cytryny
  • 250 g Å›wieżego twarogu (ale nie tego mielonego)

Sałata rzymska z białym serem - Opis przyrządzania:

Sałatę myjemy, otrząsamy z wody i kroimy w poprzek na paski o szerokości około 3 cm. Z mięty oskubujemy listki, płuczemy, osuszamy i kroimy ostrym nożem w paseczki. Z 4 łyżek oliwy, soku z połowy cytryny, soli, pieprzu i szczypty cukru ukręcamy sos. Mieszamy w dużej salaterce sałatę, miętę i sos. Twaróg kruszymy i posypujemy grudkami sałatę. Mieszamy jeszcze raz, delikatnie, i podajemy natychmiast.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Sałata rzymska z białym serem: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Sałata rzymska z białym serem przepisy:

  • Oliwki z marokaÅ„skimi aromatami
    To nie danie dla tych, którzy lubią smaki łagodne i domowe. Cytryny, harissa, mięta, czosnek - przyprawy użyte w tym przepisie do zamarynowania zielonych i czarnych oliwek - usatysfakcjonują poszukiwaczy przygód.
  • SaÅ‚atka z kaczki i mango
    Bardzo przyjemna sałatka o jakby azjatyckich korzeniach. Możemy ją podać na przystawkę (wówczas porcja wystarczy na 6 osób) lub na kolację (z bagietką i kieliszkiem łagodnego białego wina).
  • MasÅ‚o szalotkowe
    Delikatne masło, znakomite do warzyw - kawałek masła kładziemy na gotowanej młodej marchewce lub dodajemy do miski z młodymi, gorącymi kartofelkami.
  • SaÅ‚atka z selera naciowego z orzechami i jabÅ‚kami
    Na Wyspach Brytyjskich seler korzeniowy jest warzywem rzadkim - na co dzień używa się selera naciowego. Najlepiej jeść go na surowo, gdyż jest wtedy chrupki i pyszny.
  • Ser halloumi z grilla
    Ciepła przystawka z rejonu Morza Śródziemnego - kostki sera halloumi podajemy na sałacie, z dodatkiem ziołowego sosu. Pamiętajmy o dużej ilości świeżego pieczywa do wycierania talerza!




Podziel siÄ™ linkiem:


Komentarze: