W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Risotto z łososiem i mascarpone

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne z makaronu, ryżu i kaszy

Risotto z łososiem i mascarpone

Nowoczesne risotto z wędzonym łososiem, dodanym w ostatniej chwili. Eleganckie danie, zwłaszcza gdybyśmy do przybrania go użyli nie tylko koperku, ale i kawioru...

Kraj pochodzenia: Włochy

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 4 szklanki (1 litr) wywaru z kurczaka
  • 2 szalotki
  • ząbek czosnku
  • oliwa z oliwek
  • 300 g ryżu arborio
  • szklanka (ćwierć litra) białego wytrawnego wina
  • 100 g wędzonego łososia
  • 100 g sera mascarpone
  • 100 g gęstej kwaśnej śmietany
  • świeży koperek i (bardzo ewentualnie) kawior do przybrania

Risotto z łososiem i mascarpone - Opis przyrządzania:

Wywar z kurczaka wlewamy do garnka i podgrzewamy. Przez cały czas przygotowania risotta trzymamy wywar na małym ogniu, żeby mieć gorący na podorędziu.
Szalotki i czosnek obieramy i drobno siekamy.
Na dużej patelni rozgrzewamy 3 łyżki oliwy z oliwek. Wrzucamy cebulę z czosnkiem i smażymy na małym ogniu, aż będzie miękka, ale się nie zacznie rumienić. Dodajemy ryż i starannie mieszamy.
Kiedy ryż zbieleje, wlewamy wino i gotujemy, mieszając, na dużym ogniu, aż zostanie wchłonięte przez ryż.
Teraz zaczynamy dolewać gorący wywar, po łyżce wazowej na raz, przed każdym dolaniem czekając, aż wywar zostanie wchłonięty przez ryż. Cały czas utrzymujemy dość duży ogień. Mieszamy.
W tak zwanym międzyczasie kroimy łososia w paseczki. Kiedy ryż będzie ugotowany, ale wciąż al dente, zaś konsystencja risotta kremowa, przestajemy dolewać wywar. Zmniejszamy ogień, dodajemy łososia, mascarpone i śmietanę. Mieszamy dokładnie, przykrywamy i trzymamy kilka minut na małym ogniu.
Podajemy risotto na ogrzanych talerzach, przybrane umytym koperkiem i (!!!) kawiorem.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: makaron-kasza-ryż

Kiedy przygotować Risotto z łososiem i mascarpone: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku


Podobne do Risotto z łososiem i mascarpone przepisy:

  • Risotto z wędzonym łososiem i groszkiem
    Jeśli do tego risotto użyjemy polskiego łososia wędzonego na gorąco, to będzie to uczta godna najwytrawniejszych podniebień...
  • Absolutnie podstawowe risotto
    Podstawa wszelkich odmian risotta. Jeśli ten przepis nam się udaje, to udają się wszystkie inne, nawet najbardziej skomplikowane.
  • Risotto z prawdziwkami
    Bardzo smakowite i eleganckie risotto, o pięknej beżowej barwie. Robiłam je ostatnio na lunch dla Pań - włożyłam nieduże porcje do szklaneczek, na wierzch dałam rukolę i płatki parmezanu, oprószyłam wszystko świeżo zmielonym pieprzem. Chyba po raz pierwszy udało mi się podać risotto w ładny sposób...
  • Risotto potrójnie pomidorowe Risotto potrójnie pomidorowe
    Znakomite wegetariańskie risotto z trzema postaciami pomidorów - z suszonymi na słońcu (mam jeszcze resztkę takich z Kalabrii...), półsuszonymi w oliwie (są takie, świetne na zakąskę) i świeżymi. Nawet dzieci je lubią...
  • Risotto z dynią i rukolą
    Włosi bardzo kochają dynię, zwłaszcza w primi piatti - a to makaron z sosem z dyni, a to słynne ravioli z dynią i szałwią, a to znów risotto, ot takie, jak to właśnie...


Podziel się linkiem:




Komentarze: