W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Przyprawa do shoarmy

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Przepis podstawowy

Przyprawa do shoarmy

Shoarma to to, co zazwyczaj nazywamy kebabem lub (w Grecji) gyrros. Przypieczone kawałki mięsa, obracającego się na pionowym rożnie, ładuje się do bułki typu pita lub zawija w płaski wschodni placek, dokładając masę surowych warzyw i sos. Jeśli nie mamy specjalnego sprzętu (a raczej mało kto ma), smażymy paseczki zamarynowanego mięsa na patelni lub rumienimy pod grillem w piekarniku. Reszta bez zmian.

Kraj pochodzenia: Kraje Bliskiego Wschodu

Liczba porcji:

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • łyżka mielonego kminu rzymskiego
  • łyżka mielonej kolendry
  • łyżka mielonego suszonego czosnku
  • 1/2 łyżki mielonej słodkiej papryki
  • łyżeczka mielonego turmeriku
  • łyżeczka mielonego imbiru
  • łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki mielonych goździków
  • 1/2 łyżeczki cayenne
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu

Przyprawa do shoarmy - Opis przyrządzania:

Mieszamy wszystkie przyprawy razem i przechowujemy w szczelnie zamykanym słoiku.
Używamy zgodnie z odpowiednim przepisem - zasadniczo używa się 2 łyżeczek przyprawy na pół kilo mięsa.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Przyprawa do shoarmy: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku


Podobne do Przyprawa do shoarmy przepisy:

  • Kalafior po marokańsku
    Określenie "po marokańsku" dotyczy raczej zestawu przypraw, niż samego kalafiora, który jakoś mi się z gorącą Afryką nie kojarzy... Ale kmin, rzymski, kolendra, świeża mięta świetnie się z naszym poczciwym kalafiorkiem komponują. Podajemy na przystawkę, wraz z innymi jarzynami na ciepło lub jako dodatek do smażonego sera, kawałka mięsa z rusztu lub sadzonych jajek (pycha).
  • Gyrros z indyka (z poświątecznych resztek)
    No oczywiście, że to nie jest prawdziwy grecki gyrros lub turecki kebab, ale naprawdę bardzo smaczne poświąteczne danie. Otóż zostało mi całkiem sporo pieczonego indyka i trzeba coś było z nim zrobić - ukochana Rodzina curry nie lubi, sałatki też nie bardzo, z zapiekanki się nie ucieszy; na zimno trochę zjedliśmy, ale ile można? I Mąż wymyślił, żeby zrobić gyrros!
  • Domowa mieszanka curry
    No oczywiście - zazwyczaj kupujemy curry gotowe. Ale czasem można zrobić je samemu, czyż nie? Ilość składników jest oczywiście orientacyjna - łyżka tego, łyżeczka tamtego - metodą prób i błędów każdy dopasuje sobie przyprawy do własnego smaku.
  • Kurczak z zielonymi oliwkami i kiszoną cytryną
    Jedna z wielu wersji popularnego tażinu (tajine). Wyjątkowo lubię połączenie kurczaka, oliwek i cytryny (plus te wszystkie przyprawy!), choć pewien znajomy, wchodząc do kuchni, w której kurczak ów się dusił, wykrzyknął: "Ach, jak tu pięknie pachnie kapustką!" Hm.
  • Serek z Liptowa czyli liptauer
    Klasyczna przystawka z czasów cesarsko-królewskich. Bardzo smaczny, zdecydowanie przyprawiony serek podajemy w towarzystwie rozmaitych świeżych warzyw, oliwek, krakersów, małych ciepłych grzanek, korniszonów itp.


Podziel się linkiem:




Komentarze: