W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Przepyszne lody truskawkowe

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Deser

Przepyszne lody truskawkowe

Przepyszne lody truskawkowe

Jak dotąd w mojej karierze - najlepsze truskawkowe lody! A właściwie coś pośredniego między lodami a sorbetem... Tak naprawdę to mrożony truskawkowy jogurt, a przepis jest pana Davida Leibowitza, z książki The Perfect Scoop, ostatnio mojej lektury na rano, południe i wieczór.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: mniej więcej litr

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 500 g bardzo dojrzałych truskawek
  • 130 g cukru
  • 240 g pełnego jogurtu naturalnego
  • łyżeczka soku z cytryny

Przepyszne lody truskawkowe - Opis przyrządzania:

Truskawki szybko płuczemy na sicie, osączamy i pozbawiamy ogonków. Kroimy owoce w plasterki i mieszamy w sporej misce z cukrem. Odstawiamy na godzinę, pod przykryciem, w temperaturze pokojowej. Co jakiś czas mieszamy, żeby wspomóc cukier w procesie rozpuszczania się w truskawkowym soku.
Po godzinie (mniej więcej, oczywiście) przekładamy truskawki wraz z sokiem do blendera, dodajemy jogurt i sok z cytryny i miksujemy wszystko na gładką masę.
Wstawiamy truskawkową masę do lodówki na ładnych kilka godzin, aż mocno się schłodzi.
Zimną masę ukręcamy w maszynie do lodów, zgodnie z dołączoną instrukcją.
Jemy rano, w południe i wieczorem, sami lub z gośćmi, z bitą śmietaną, bezami i truskawkami albo zupełnie bez niczego...

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Przepyszne lody truskawkowe: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku


Podobne do Przepyszne lody truskawkowe przepisy:

  • Ciasteczka z brązowym cukrem i pekanami
    Bardzo amerykańskie "cookies", nieoczekiwanie doprawione mielonym zielem angielskim. Lekko piernikowe w smaku, chrupiące od orzechów - znakomite do kawy, herbaty lub szklanki zimnego mleka.
  • Smażone zielone pomidory Smażone zielone pomidory
    Kwintesencja Południa. Danie kultowe. Symbol. No i tytuł jednego z moich najulubieńszych filmów (książka też jest świetna, ale film udał się wyjątkowo!). Smażone zielone pomidory jemy jesiennym popołudniem, patrząc na żółknące i czerwieniejące liście za oknem, polewając plastry pomidorów sosem remoulade (*!*5848*!*), popijając - zgodnie z tradycją - mrożoną herbatą... A potem niech już sobie przyjdzie ta zima zła.
  • Kremowe limoncello
    Likier cytrynowy jest najpopularniejszym digestifem na włoskim południu. I trudno się dziwić, skoro drzewka cytrynowe spełniają tam rolę naszych polnych grusz... Zazwyczaj podaje się limoncello w wersji czystej, ale ta kremowa wersja też ma swoich (zagorzałych) wielbicieli.
  • Spaghetti con aglio, olio e pepperoncino
    O tym daniu mogłabym napisać osobną Gazetkę!
  • Banany po kreolsku
    Błyskawiczny bananowy deser z akcentami amerykańskiego Południa. Aby oddać się rozpuście bez ograniczeń, obok ciepłych bananów kładziemy kulkę dobrych lodów kokosowych.


Podziel się linkiem:




Komentarze: