W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Proste sataye z kurczaka

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Małe danie

Proste sataye z kurczaka

Zasadniczo sataye marynuje się w zalewie z limetką i czosnkiem, a podaje z sosem z orzeszków ziemnych, ale ta prosta wersja też jest bardzo udana - masło orzechowe smakowicie przypieka się nad węglami. Podajemy ze słodko-ostrym sosem chilli (gotowym).

Kraj pochodzenia: Południowo-Wschodnia Azja

Liczba porcji: 6-8

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 4 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 4 łyżki masła orzechowego (z orzeszków ziemnych)
  • 100 ml sosu sojowego

Proste sataye z kurczaka - Opis przyrządzania:

Mięso myjemy i osuszamy, usuwamy resztki tłuszczu i ścięgien. Kroimy piersi wzdłuż na cienkie paski. Do szklanej lub plastikowej miski wkładamy masło orzechowe i dolewamy powoli sos sojowy, cały czas mieszając, aż powstanie gładka pasta. Dodajemy mięso i starannie mieszamy, żeby wszystkie kawałki pokryły się sosem. Przykrywamy i wstawiamy na noc do lodówki. Pół godziny przed grillowaniem wkładamy garść patyczków do szaszłyków do zimnej wody - dzięki namoczeniu nie będą się palić nad węglami. Mięso nawlekamy wężykiem na patyczki i grillujemy po 5-6 minut z każdej strony, aż mięso będzie upieczone.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować Proste sataye z kurczaka: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Proste sataye z kurczaka przepisy:

  • Sataye z wieprzowiny Sataye z wieprzowiny
    Popularne w Tajlandii i Malezji szaszłyczki z mięsa, marynowanego przez noc, nawleczonego na patyczki i ugrillowanego. Podajemy zawsze z sosem z orzeszków ziemnych.
  • Kurczak z krzywymi orzeszkami
    Kombinacja kurczaka i orzechów nerkowca jest popularna w kuchniach rozmaitych azjatyckich krajów. I słusznie, bo to bardzo smaczna kombinacja. Podajemy z ryżem basmati lub tajskim jaśminowym i jakimś zielonym warzywem, na przykład brokułami z papryką lub chwilkę podsmażonymi liśćmi szpinaku.
  • Pierś z kury w sosie estragonowym
    Czasem trzeba zjeść coś delikatnego, w pastelowej kolorystyce. Biała pierś kurczacza, kremowy sos z zielonymi akcentami...
  • Kurczak ze stacji kolejowej w Rangunie
    Cały smak tego dania polega na kontrastach: gorący kurczak versus zimny sos do maczania, łagodny smak mięsa versus ostrość chili i imbiru. Danie pochodzi z byłej stolicy Birmy, Rangunu, gdzie ponoć na jednej ze stacji kolejowych cieszyło się szczególnym wzięciem.
  • Kurczak w mleku kokosowym z tajską bazylią
    Proste danie z małej ilości składników - lekkie, łatwe i przyjemne. Podajemy z ryżem basmati i jakimiś zielonymi warzywami.




Podziel się linkiem:


Komentarze: