W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Polędwiczki wieprzowe z mirabelkami

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne mięsne

Polędwiczki wieprzowe z mirabelkami

Bardzo prosta potrawa typu jednogarnkowego - mamy tu mięso, ziemniaki i owocowy sos w jednym. Jedyne, co by się jeszcze przydało, to jakaś mała suróweczka, na przykład z tartego selera z jabłkiem.

Kraj pochodzenia: Francja

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 1 kg dorodnych mirabelek
  • 2 cebule
  • 4 ziemniaki średniej wielkości
  • 2 polędwiczki wieprzowe
  • kilka łyżek eau-de-vie z mirabelek (alzackiej)
  • 2 szczodre łyżki masła
  • siekana natka do posypania

Polędwiczki wieprzowe z mirabelkami - Opis przyrządzania:

Mirabelki myjemy, osuszamy i jeśli mamy nadmiar czasu, kroimy na pół i usuwamy pestki - jeśli zaś czasu nie mamy, zostawiamy śliweczki w całości, a gości ostrzegamy przed pestkami.
Cebule obieramy i drobno siekamy.
Ziemniaki obieramy, myjemy, osuszamy i kroimy w ósemki.
Polędwiczki czyścimy z resztek tłuszczu, błon i ścięgien, myjemy i osuszamy. Solimy i (pardon) pieprzymy ze wszystkich stron, skrapiamy eau-de-vie, czyli wódeczką pędzoną z mirabelek (pyszna jako digestif!) i odstawiamy na jakiś kwadrans.
W grubym i ciężkim rondlu rozgrzewamy masło. Wkładamy mięso i obsmażamy ze wszystkich stron na rumiano. Dodajemy cebulkę i ziemniaki i smażymy jeszcze przez chwilę na sporym ogniu. Rondel przykrywamy, ogień zmniejszamy i dusimy mięso z kartoflami przez 15 minut.
Dodajemy do mięsa mirabelki, delikatnie mieszamy i dusimy na średnim ogniu, już bez przykrycia, przez kolejny kwadrans. Co jakiś czas sprawdzamy, czy danie się nie przypala. Kontrolujemy także pod kątem soli i pieprzu.
Gotowe mięso kroimy w plastry, obok kładziemy ósemki ziemniaków i polewamy sosem mirabelkowym.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować Polędwiczki wieprzowe z mirabelkami: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku


Podobne do Polędwiczki wieprzowe z mirabelkami przepisy:

  • Polędwiczki wieprzowe z pomarańczami i miodem
    Jeszcze jeden sposób na zużytkowanie nadmiaru zimowych owoców - soczyste polędwiczki w lepkim słodko-kwaśnym sosie są znakomite, zwłaszcza z domowymi krokiecikami z ziemniaków. Chociaż, jak się tak zastanowić, to *!*2610*!* też byłyby niezłe...
  • Polędwiczki wieprzowe duszone, w sosie pomarańczowym
    Powoli zaczyna się sezon na pomarańcze. Kiedy już nam się znudzą na surowo, możemy dodawać je do mięsa - jak na przykład w tym przepisie. Słodko-kwaśny sos dobrze "idzie" z wieprzowiną, a orzeszki piniowe przyjemnie chrupią. Podajemy z piure ziemniaczanym, sałatą (z cykorii będzie niezła) i jakąś zieloną jarzynką, może fasolką...
  • Polędwiczki wieprzowe z kolendrą
    Błyskawiczna wieprzowina z moją ulubioną przyprawą. Podajemy z ryżem jaśminowym wymieszanym z siekaną świeżą kolendrą.
  • Polędwiczki wieprzowe (z grilla) z cytryną
    Bardzo dziwny przepis - natrafiłam na niego w trakcie przegrzebywania się przez tony wycinków, jakich jestem szczęśliwą posiadaczką. Nie mam pojęcia, czy to działa, czy pasta z surowej szynki, jaką się smaruje mięso, nie wypada w trakcie grillowania, ale mam zamiar w ten weekend spróbować. To znaczy w sobotę, bo w niedzielę mają być burze o charakterze gwałtownym - czy grill z pokrywą ściąga pioruny?
  • Polędwiczki wieprzowe z orzeszkami piniowymi
    Błyskawiczne i świetne danie z wieprzowej polędwiczki. Doskonałe w sytuacji awaryjnej, gdy brak nam pomysłu i czasu na coś specjalnego. Słodko-kwaśny sos z orzeszkami piniowymi powinien też smakować dzieciom, czego nigdy nie należy lekceważyć.


Podziel się linkiem:




Komentarze: