W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Polędwiczki wieprzowe (z grilla) z cytryną

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne mięsne

Polędwiczki wieprzowe (z grilla) z cytryną

Bardzo dziwny przepis - natrafiłam na niego w trakcie przegrzebywania się przez tony wycinków, jakich jestem szczęśliwą posiadaczką. Nie mam pojęcia, czy to działa, czy pasta z surowej szynki, jaką się smaruje mięso, nie wypada w trakcie grillowania, ale mam zamiar w ten weekend spróbować. To znaczy w sobotę, bo w niedzielę mają być burze o charakterze gwałtownym - czy grill z pokrywą ściąga pioruny?

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 8

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 100 g surowej włoskiej szynki
  • 3 cytryny
  • mały pęczek świeżej szałwii
  • 1 - 1 1/4 kg polędwiczek wieprzowych
  • oliwa z oliwek
  • 50 g zimnego masła

Polędwiczki wieprzowe (z grilla) z cytryną - Opis przyrządzania:

Z szynki ścinamy tłuszcz, a samą szynkę kroimy w kostkę i wkładamy do malaksera.
Cytryny szorujemy w gorącej wodzie i osuszamy. Ścieramy ze wszystkich skórkę i wyciskamy sok z połowy (czyli z półtorej cytryny). Skórkę i sok do dajemy do szynki w malakserze.
Szałwię myjemy, osuszamy i oskubujemy listki. Grubo siekamy tyle listków, żeby wyszły 3 łyżki (resztę zostawiamy do ozdoby), wrzucamy je do malaksera. Miksujemy wszystko na gęstą pastę.
Z mięsa ścinamy tłuszcz, resztki ścięgien i błony. Polędwiczki myjemy szybko w zimnej wodzie, osuszamy i rozcinamy każdą wzdłuż na pół - nie do końca jednakże, tylko tyle, żeby powstał gruby płat mięsa. Rozcięte mięso jakby otwieramy, rozkładamy (jak książkę) i lekko spłaszczamy. W każdej polędwiczce robimy mniej więcej 10 nacięć (ostrym nożem), po czym smarujemy przygotowaną pastą tak, żeby weszła i w nacięcia. Solimy i - pardon - pieprzymy ze wszystkich stron, po czym nacieramy lekko oliwą.
Rozpalamy grill węglowy, a kiedy węgle pokryją się szarym popiołem i nie będzie już widocznych płomieni, kładziemy polędwiczki na ruszcie, stroną nasmarowaną pastą do dołu - tu właśnie moja wątpliwość, czy cała ta pasta nie wyleci na węgle... No, zobaczymy.
Grillujemy po 8-10 minut z każdej strony, aż mięso będzie przyrumienione, miękkie i upieczone "na wylot".
Przekładamy mięso na ogrzany półmisek, skrapiamy sokiem wyciskanym z pozostałych cytryn i ozdabiamy resztą listków szałwii.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować Polędwiczki wieprzowe (z grilla) z cytryną: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku


Podobne do Polędwiczki wieprzowe (z grilla) z cytryną przepisy:

  • Polędwiczki ze świeżym ananasem
    Brzmi strasznie banalnie, ale jest to naprawdę smaczne, słodko-kwaśne danie. Takie jakby "niemal egzotyczne", ale jeszcze nie całkiem... Podajemy z długoziarnistym ryżem i prostą sałatką z cykorii.
  • Polędwiczki cielęce z cynamonowym sosem
    Cielęcina bywa tak delikatna w smaku, że trzeba ją wspomóc jakimś ciekawszym dodatkiem. Sos cynamonowy na pewno nie jest banalny i tak przygotowane mięso spokojnie możemy podać gościom. Do cielęciny serwujemy piure ziemniaczane lub cieniuteńkie frytki oraz ze dwa rodzaje jarzynek, jedną koniecznie zieloną (np. fasolkę).
  • Polędwiczki wieprzowe z kolendrą
    Błyskawiczna wieprzowina z moją ulubioną przyprawą. Podajemy z ryżem jaśminowym wymieszanym z siekaną świeżą kolendrą.
  • Polędwiczki cielęce z gorgonzolą
    Przepis typu: "znacie? no to posłuchajcie...". Nic w nim nie ma nadzwyczajnego, ale czasem trzeba sobie przypomnieć, że takie proste i dobre rzeczy istnieją. Do kotlecików świetnie pasują spaetzle (np. *!*2352*!*).
  • Polędwiczki wieprzowe z orzeszkami piniowymi
    Błyskawiczne i świetne danie z wieprzowej polędwiczki. Doskonałe w sytuacji awaryjnej, gdy brak nam pomysłu i czasu na coś specjalnego. Słodko-kwaśny sos z orzeszkami piniowymi powinien też smakować dzieciom, czego nigdy nie należy lekceważyć.


Podziel się linkiem:




Komentarze: