W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Placek Cappuccino

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Deser

Placek Cappuccino

Wielokrotnie sprawdzany przepis - ciasto jest pyszne, wilgotne (dzięki nasączeniu kawą), a bita śmietana na wierzchu rzeczywiście przypomina mleczną "czapeczkę" cappuccino.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 12

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 125 g miękkiego masła plus trochę do smarowania formy
  • 200 g cukru
  • 3 torebki cukru waniliowego
  • 3 jajka
  • szklanka (250 ml) mocnej czarnej kawy
  • 100 g mielonych orzechów laskowych
  • 150 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 400 ml kremowej śmietanki
  • gorzkie kakao i czekolada do ozdobienia

Placek Cappuccino - Opis przyrządzania:

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Tortownicę o średnicy około 28 cm smarujemy masłem i wykładamy odpowiednio przyciętym papierem do pieczenia. Masło ucieramy z cukrem i jedną torebką cukru waniliowego na bardzo puszystą, gładką masę. Jajka dzielimy na żółtka i białka. Żółtka dodajemy po jednym do masy maślanej, cały czas ucierając. Wlewamy 1/2 szklanki kawy - też po trochu i nadal ucierając - potem dodajemy orzechy laskowe, mąkę i proszek do pieczenia. Starannie mieszamy. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie, acz dokładnie, mieszamy z ciastem. Przekładamy do przygotowanej formy i wstawiamy do piekarnika na 40-45 minut. Upieczone ciasto wyjmujemy z pieca i od razu nakłuwamy gęsto drewnianym patyczkiem i polewamy resztą kawy. Odstawiamy do zupełnego wystygnięcia. Zimną śmietankę ubijamy na sztywno, dodając w trakcie ubijania pozostałe 2 torebki cukru waniliowego. Zimne ciasto przekładamy na talerz. Na wierzch kładziemy bitą śmietanę. Posypujemy kakao lub/i wiórkami zestruganymi z tabliczki czekolady.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Placek Cappuccino: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Placek Cappuccino przepisy:

  • Tort makowy mojej Mamusi
    Piękny, bogaty w smaku makowy tort przełożony maślanym kremem kawowym. W dawnej Polsce torty miały na wielkanocnym stole miejsce co najmniej równe z babami i mazurkami. Przywróćmy więc tę piękną tradycję, choćby przy pomocy makowego tortu mojej Mamusi.
  • Klasyczna tarta czekoladowa Klasyczna tarta czekoladowa
    Klasyczna tarta z kruchego ciasta z kremem czekoladowym, mile przełamanym dodatkiem kawy i wanilii. Podajemy dobrze schłodzoną, z filiżanką gorącej kawy. Uwaga! chociaż jest łatwiutka, robi murowane wrażenie na przyjęciach.
  • Biszkopt sabaudzki (bisquit de Savoie) Biszkopt sabaudzki (bisquit de Savoie)
    Klasyczna i znakomita (naprawdę) baza do wszelkich tortów. Robiłam ten biszkopt wiele razy i choć nie jest najłatwiejszy w wykonaniu, chwalę go sobie wielce, bo nie opada i łatwo się kroi na placki. Jeśli nie mamy w planach tortu, biszkopt taki jest po prostu doskonałym ciastem.
  • Tort z musem czekoladowym Tort z musem czekoladowym
    Absolutnie luksusowy tort - może bardziej tarta - na wielkie okazje. Ponieważ nie wymaga pieczenia, jest to deser wart rozważenia w warunkach bezpiekarnikowych (na działce, wakacjach) - ale lodówka musi być.
  • Legumina z kaszki manny
    Ulubiony deser mojego dzieciństwa, o łagodnym, lekko naiwnym smaku. Robimy go wtedy, gdy jest nam ciężko na duszy i sercu. Powinno się poprawić. Porcja teoretycznie powinna wystarczyć dla 4 osób, ale jeśli ciężar jest duży, to damy radę w pojedynkę.




Podziel się linkiem:


Komentarze: