W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Pizzetki z cukinią i zielonym pieprzem

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Małe danie

Pizzetki z cukinią i zielonym pieprzem

Przyjemnie zielone pizze bez pomidorów. Długie wstążki cukinii bardzo dekoracyjnie wyglądają.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • porcja ciasta na pizzę
  • 2-3 małe zielone cukinie
  • ząbek czosnku
  • oliwa z oliwek
  • mały pęczek szczypiorku
  • 2 łyżki zielonego pieprzu z zalewy
  • kulka mozarelli

Pizzetki z cukinią i zielonym pieprzem - Opis przyrządzania:

Najpierw robimy ciasto na pizzę (patrz przepis) i czekamy, aż wyrośnie. Piekarnik nagrzewamy do 210 stopni, a na górną półkę wstawiamy blachę, żeby się rozgrzała. Cukinie myjemy i odcinamy końce. Nożykiem do obierania warzyw ścinamy z cukinii wzdłuż długie i cienkie "wstążki". Czosnek obieramy i drobno siekamy. Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Wrzucamy wstążki cukiniowe i czosnek i smażymy 2 minuty, mieszając. Solimy i - pardon - pieprzymy do smaku. Odstawiamy do wystygnięcia. Szczypiorek myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Dodajemy do wyrośniętego ciasta na pizzę. Zagniatamy, dolewając jeszcze łyżkę oliwy. Ciasto rozwałkowujemy i robimy 4 małe pizzetki lub jedną dużą pizzę. Przekładamy na cienką blaszkę. Na wierzchu rozkładamy cukinię i posypujemy zielonym pieprzem. Mozarellę drono kroimy lub ścieramy na grubej tarce, posypujemy pizzetki i skrapiamy każdą oliwą. Kładziemy blaszkę z pizzą na nagrzanej blasze w piekarniku i pieczemy około 15 minut, z tym, że dużą pizzę trochę dłużej. Mozarella powinna się stopić, a brzegi pizzetek zacząć rumienić. Podajemy natychmiast.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Pizzetki z cukinią i zielonym pieprzem: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Pizzetki z cukinią i zielonym pieprzem przepisy:

  • Bakłażanowe pizzetki
    Znakomita zakąska do czerwonego wina lub przystawka - wówczas upieczone plastry bakłażana układamy na listkach sałaty i ozdabiamy świeżą bazylią.
  • Smażone pizzetki
    Świetna pogryzka do wina, małe co-nieco z ciasta na pizzę. Możemy z ciasta uformować malutkie placuszki i po usmażeniu nałożyć na nie różne sosy. Możemy też z ciasta ukręcić paluszki, a sosy podać osobno, do maczania. Możemy też darować sobie sosy i tylko pizzetki posolić.
  • Grillowana cukinia Grillowana cukinia
    Najlepszy - moim zdaniem - sposób zużycia cukinii. Cieniutkie plastry tejże po prostu grillujemy na rowkowanej patelni, a potem robimy z nich najróżniejsze sałatki, przystawki, jarzynki. Jedyny problem? Często po grillowaniu zostaje zbyt mało cukinii, żeby jeszcze coś z niej robić - taka prosto z patelni jest fenomenalna i bardzo łatwo "się podjada"...
  • Błyskawiczna cukinia
    Prościutka, śródziemnomorska jarzynka, która pasuje chyba do wszystkiego - świetna z ziołowym kuskusem i jajkiem w koszulce, na przykład...
  • Sałatka z cukinii z parmezanem
    Letni dodatek do wszelkich dań z grilla - rybnych i mięsnych.




Podziel się linkiem:


Komentarze: