W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Pieczone warzywa z indyjskimi przyprawami

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Dodatek

Pieczone warzywa z indyjskimi przyprawami

Pieczone w piecu warzywa korzeniowe przyprawiamy pachnącą mieszanką przypraw typowych dla kuchni indyjskiej. Idealny dodatek do pieczonej jagnięciny, kurczaka z rożna lub białej ryby z rusztu.

Kraj pochodzenia: Indie

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • kmin rzymski
  • kolendra
  • kolorowy pieprz
  • ostre papryczki
  • oliwa
  • masło
  • ziemniaki (mączyste)
  • marchewka
  • korzeń pietruszki

Pieczone warzywa z indyjskimi przyprawami - Opis przyrządzania:

Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Przygotowujemy mieszankę przypraw: 2 łyżeczki całych ziaren kminu rzymskiego,2 łyżeczki ziaren kolendry, 2 łyżeczki ziaren kolorowego pieprzu i łyżeczkę pokruszonej suszonej ostrej papryczki wkładamy do moździerza. Rozcieramy tłuczkiem - bardzo teraputyczne zajęcie, sami się przekonacie - aż przyprawy połączą się ze sobą i będą wyglądały, jak grubo mielone. Przyprawy można też zemleć w młynku do kawy, byle nie za drobno! Roztłuczone przyprawy mieszamy z 3 łyżakmi oliwy i 25 g roztopionego masła. 700 g mączystych ziemniaków obieramy i kroimy w kawałki, takie na jeden kęs. Poł kilo niedużych marchewek i pół kilo korzeni pietruszki obieramy i kroimy wzdłuż na połówki. Warzywa układamy na dużej blasze pojedynczą warstwą. Polewamy mieszanką przypraw i starannie mieszamy, aby przyprawy równomiernie pokryły kawałki warzyw. Wsuwamy blachę do piekarnika i pieczemy przez mniej więcej godzinę, a konkretnie do chwili, gdy warzywa będą złociste i chrupkie. W trakcie pieczenia kilka razy mieszamy, aby warzywa równo się rumieniły. Solimy na samym końcu - dzięki temu warzywa zachowają chrupkość. Podajemy gorące.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Pieczone warzywa z indyjskimi przyprawami: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: tylko dla dorosłych

Styl potrawy: egzotyczna

Wersja do druku

Podobne do Pieczone warzywa z indyjskimi przyprawami przepisy:

  • Garam masala z Kaszmiru
    Jedna z wielu odmian kanonicznej przyprawy kuchni indyjskiej. Przepraszam za miary typu "ćwierć łyżeczki", ale takich przypraw nie warto robić na zapas, bo wietrzeją.
  • Panch Phoron (indyjska mieszanka pięciu przypraw)
    Indyjska odpowiedź na chińskie "Pięć Przypraw", popularna w kuchniach Bangladeszu i Indii Wschodnich mieszanka całych przypraw. Panch Phoron używane jest przy przyrządzaniu rozmaitych curry i pikli.
  • Ulubione warzywne curry Anusi Ulubione warzywne curry Anusi
    Łagodne wegańskie curry, doskonałe z ryżem lub plackami chappati. Moja córka je uwielbia - pod warunkiem, że mi nie drgnie ręka i nie wsypię zbyt dużo chilli...
  • Warzywa w sosie kokosowym
    Ragout z kolorowych warzyw, gotowanych w mleku kokosowym z masą orientalnych przypraw. Bardzo smaczny obiad - z miską ryżu basmati.
  • Pikle z zielonych pomidorów
    Gotowa sałatka z zielonych pomidorów (z octem i masą przypraw) zawsze wydawała mi się za ostra, zaś pomidory miały metaliczny posmak. Za to nasze pikle z zielonych pomidorów nie mają żadnej z wymienionych wyżej wad.




Podziel się linkiem:


Komentarze:

janek, 2009-02-09 15:02:09
Pyszne danie. Myślę, że nie raz po ten przepis sięgne.
Moja ocena: 3