W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Pieczone placki ziemniaczane z serem

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne

Pieczone placki ziemniaczane z serem

Bardzo smaczne i sycące, niedrogie (a z kryzysu wszak jeszcze nie wyszliśmy) danie obiadowe lub kolacyjne. Kto lubi potrawy ostre, niech doda do masy kartoflanej nieco posiekanej ostrej papryczki.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 1 kg mączystych ziemniaków
  • nieduża cebula
  • 2 jajka
  • 100 g żółtego sera (mogą być resztki)
  • 4-5 łyżek mąki
  • oliwa z oliwek

Pieczone placki ziemniaczane z serem - Opis przyrządzania:

Ziemniaki obieramy, płuczemy i zalewamy osolonym wrzątkiem. Gotujemy, aż będą miękkie, po czym odcedzamy i chwilę odparowujemy na małym ogniu.Odstawiamy, by nieco przestygły, po czym rozgniatamy na piure lub przeciskamy przez praskę do ziemniaków. Czekamy, aż ziemniaki ostygną.
Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni.
Cebulę obieramy i drobno siekamy, dodajemy do przestygniętych ziemniaków. Wbijamy jajka, solimy i - pardon - pieprzymy i starannie mieszamy.
Żółty ser ścieramy na grubej tarce i dodajemy do ziemniaków. Wsypujemy 4 łyżki mąki i wlewamy łyżkę oliwy. Ręką wyrabiamy na jednolitą masę, dosypując ewentualnie ciut mąki.
Blaszkę do pieczenia lekko smarujemy oliwą.
Rękoma, opłukanymi w zimnej wodzie, robimy z masy kule - powinno wyjść 10-12, ale możemy też zrobić mniejsze - i spłaszczamy je na kształtne placuszki. Układamy placki na blaszce i wstawiamy do piekarnika na pół godziny do 40 minut - powinny się ładnie przyrumienić.
Podajemy na gorąco lub ciepło, z kwaśną śmietaną, pomidorami, sałatą, keczupem...

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Pieczone placki ziemniaczane z serem: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku


Podobne do Pieczone placki ziemniaczane z serem przepisy:

  • Placki ziemniaczane na ostro
    Pikantne, zimowe podejście do popularnych placków. Mnie najbardziej smakują z gęstym tureckim jogurtem, skrapiane sokiem z limetki.
  • Najzwyklejsze placki ziemniaczane Najzwyklejsze placki ziemniaczane
    Placki to placki. Jedna uwaga: znam domy, w których placki z dodatkiem cebuli je się na słodko (ze śmietaną i cukrem). U mnie do placków przewidzianych na słodko cebuli się nie daje. Czytałam, że jeśli cebulę się doda, starte ziemniaki nie będą zbyt szybko się rumienić, więc na pewno placki nie będą surowe w środku. Niech każdy zatem sam zdecyduje, z cebulą czy bez!
  • Luksemburskie placki ziemniaczane
    Gromperekichelcher - tak nazywają się te placki w Luksemburgu (ale nie podejmuję się napisać tego fonetycznie...); można je kupić u ulicznych sprzedawców. Rozgrzewają!
  • Bardzo udane placki warzywne
    Naprawdę niezwykle smaczny obiad - powstał ciut przypadkiem, na zasadzie szybkiego przeglądu lodówki. A że u nas zawsze można tam znaleźć rozmaite warzywa, oto właśnie rezultat - co w tym naprawdę dziwne, to że Dzieci były bardzo zadowolone!
  • Knedle mojej Mamusi
    Absolutnie klasyczne knedle, nic dodać, nic ująć. Polewamy masłem ze zrumienioną tartą bułeczką i posypujemy cukrem. Jeśli coś nam zostanie (?!), następnego dnia odsmażamy na rumiano.


Podziel się linkiem:




Komentarze: