W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Pieczone papryki z kaparami

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Przystawka

Pieczone papryki z kaparami

Kolorowa warzywna przystawka o śródziemnomorskich korzeniach. Podajemy z dużą ilością świeżej bagietki do maczania w sosie.

Kraj pochodzenia: Kraje śródziemnomorskie

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • strąk czerwonej papryki
  • strąki zielonej papryki
  • ząbek czosnku
  • łyżka drobnych kaparków
  • 2 fileciki anchois
  • oliwa z oliwek

Pieczone papryki z kaparami - Opis przyrządzania:

Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni.
Obie papryki kroimy wzdłuż na pół i usuwamy ogonki oraz gniazda nasienne. Połówki papryk układamy na blasze, skórką do góry. Wkładamy do piekarnika na górną półkę i pieczemy, aż skórka zacznie czernieć (20 minut do pół godziny).
Papryki przekładamy do plastikowej torebki, zawiązujemy i czekamy, aż wystygną, po czym ściągamy z nich skórkę. Papryki kroimy w paski.
W międzyczasie obieramy i drobno siekamy ząbek czosnku.
Kaparki osączamy z zalewy, a fileciki anchois kroimy w małe kawałeczki.
Robimy sos: mieszamy razem czosnek, kaparki i fileciki anchois. Dodajemy 4-5 łyżek oliwy z oliwek i mieszamy. Sosem polewamy papryki i zostawiamy na kilka godzin w temperaturze pokojowej.
Podajemy ze świeżą bagietką.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: warzywa

Kiedy przygotować Pieczone papryki z kaparami: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Pieczone papryki z kaparami przepisy:

  • Papryki piemonckie
    Pieczona papryka ze znakomitym nadzieniem z dodatkiem anchois. Smaczna zarówno na zimno, jak i na ciepło, zawsze z dodatkiem chrupiącej bagietki. A czy przepis ten naprawdę pochodzi z Piemontu, to - szczerze mówiąc - nie mam pojęcia...
  • Piure z bakłażana z anchois
    Jeszcze jedna wersja piure z pieczonych bakłażanów, kremowa i pikantna od czosnku, anchois i cytryny.
  • Spaghetti z z Sycylii
    Makaron końca lata: z bakłażanem, papryką, pomidorami.
  • Ogórki duszone z papryką
    Kolorowa słodko-kwaśna jarzynka - doskonała z jajkami w koszulkach lub jako dodatek do białego mięsa z grilla.
  • Tapenade z Północnej Afryki
    Znakomita, pikantna pasta z zielonych oliwek, o podobnym zastosowaniu, co klasyczna tapenade. Moim zdaniem, najlepsza jest ze świeżym białym chlebem. To kolejny z moich ulubionych przepisów.




Podziel się linkiem:


Komentarze: