W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Perska herbatka

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Napój

Perska herbatka

Doskonałe zakończenie wyczerpującej kolacji - nie tylko pyszne, ale i ułatwiające trawienie.

Kraj pochodzenia: Iran

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • czarna herbata liściasta
  • woda z kwiatu pomarańczy

Perska herbatka - Opis przyrządzania:

Imbryk do herbaty wyparzamy wrzątkiem. Do wyparzonego imbryka wlewamy 2 łyżki wody z kwiatu pomarańczy. 2 łyżki czarnej herbaty liściastej - najlepszego gatunku, irańskiej lub indyjskiej - wsypujemy do zaparzaczki. Wkładamy do imbryka i wlewamy tyle wrzącej wody, by herbata w zaparzaczce była zanurzona we wrzątku. Imbryk przykrywamy i zaparzamy herbatę 5 minut. Mieszamy. Nalewamy herbatę do filiżanek i uzupełniamy wrzątkiem.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Perska herbatka: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Perska herbatka przepisy:




Podziel się linkiem:


Komentarze: