W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Orzechowe ciasteczka z Kanady

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Deser

Orzechowe ciasteczka z Kanady

Kruche ciasteczka - niezastąpione podczas Świąt. Siekane orzechy laskowe i odrobina syropu klonowego dodają charakteru.

Kraj pochodzenia: Kanada

Liczba porcji: około 60 małych ciasteczek

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 200 g obranych orzechów laskowych
  • 250 g miękkiego masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki dobrego syropu klonowego
  • miąższ ze strąka wanilii
  • 2 szklanki mąki
  • 100 g czekolady deserowej lub gorzkiej

Orzechowe ciasteczka z Kanady - Opis przyrządzania:

Orzechy laskowe drobno siekamy nożem.
Wkładamy masło do sporej miski (lub do miski robota) i ucieramy mikserem na puszystą masę, stopniowo dosypując cukier.
Kiedy masło z cukrem będzie dobrze utarte, dodajemy syrop klonowy i wanilię.
Dosypujemy mąkę i mieszamy szybko, już nie ucierając.
Dodajemy orzechy i mieszamy.
Toczymy z ciasta 2 wałki o grubości mniej więcej 3 cm. Zawijamy każdy wałek w plastikową folię i wkładamy do lodówki na jakieś 2 godziny, jednym słowem - aż stwardnieją.
Nagrzewamy piekarnik do 160 stopni. 2 blaszki wykładamy papierem do pieczenia.
Odwijamy wałki z folii i kroimy każdy na talarki grubości mniej więcej 1/2 cm, po czym układamy je na przygotowanych blaszkach.
Wstawiamy blaszki do piekarnika (jeśli nie mieszczą się obie, wkładamy jedną do pieca, a druga niech poczeka w lodówce) na mniej więcej kwadrans, aż ciasteczka staną się bladozłote.
Upieczone ciasteczka wyjmujemy z piekarnika i przekładamy na metalowe kratki do wystudzenia.
Czekoladę łamiemy na kawałeczki i wkładamy do żaroodpornej miski. Miskę stawiamy na garnuszku z niemal wrzącą wodą, ale tak, by nie dotykała spodem powierzchni wody.
Kiedy czekolada się rozpuści, polewamy nią ciasteczka lub też każde zanurzamy w niej do połowy.
Odkładamy znów na metalowe kratki i zostawiamy w spokoju, aż czekolada zastygnie.
Ciasteczka przechowujemy w hermetycznie zamykanym pudełku.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Orzechowe ciasteczka z Kanady: można zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku


Podobne do Orzechowe ciasteczka z Kanady przepisy:

  • Ciasteczka imbirowe nr 2
    Popularne w krajach o tradycjach anglosaskich krucho-imbirowe ciasteczka, które tradycyjnie powinno się wycinać w kształt ludzików - "gingerbread men".
  • Marcepanowe rogaliki
    Śliczne i pyszne - małe rogaliki z masą marcepanową, z końcami zanurzonymi w polewie z czarnej czekolady. Trudno sobie wyobrazić bardziej świąteczne ciasteczka.
  • Ciasteczka pekanowe (lub mazurek)
    Idą Święta, będziemy piec ciasteczka. A jeśli będą wszystkim smakowały (na pewno!), to możemy je powtórzyć na Wielkanoc, jako nowatorski mazurek.
  • Ciasteczka z brązowym cukrem i pekanami
    Bardzo amerykańskie "cookies", nieoczekiwanie doprawione mielonym zielem angielskim. Lekko piernikowe w smaku, chrupiące od orzechów - znakomite do kawy, herbaty lub szklanki zimnego mleka.
  • Orzechowe listki
    Zgrabne, nieduże ciasteczka w kształcie listków - z tym, że żaden inny kształt nie zmieni ich smaku. Jeśli więc komuś akurat w duszy grają gwiazdki, choinki lub renifery - proszę bardzo!


Podziel się linkiem:




Komentarze: