W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Oliwki z marokańskimi aromatami

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Przystawka

Oliwki z marokańskimi aromatami

To nie danie dla tych, którzy lubią smaki łagodne i domowe. Cytryny, harissa, mięta, czosnek - przyprawy użyte w tym przepisie do zamarynowania zielonych i czarnych oliwek - usatysfakcjonują poszukiwaczy przygód.

Kraj pochodzenia: Maroko

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 150 g dobrych zielonych oliwek bez pestek
  • 150 g dobrych czarnych oliwek bez pestek
  • kiszona cytryna (Kiszone cytryny na szybko)
  • cytryna zwykła
  • duży ząbek czosnku
  • łyżeczka harissy (Harissa)
  • oliwa z oliwek
  • garść listków świeżej mięty

Oliwki z marokańskimi aromatami - Opis przyrządzania:

Oliwki odcedzamy z zalewy, jeśli w takiej były, i wkładamy do dużego słoja.
Skórkę kiszonej cytryny kroimy w drobną kostkę i dodajemy do oliwek.
Zwykłą cytrynę szorujemy w gorącej wodzie, osuszamy i ścieramy skórkę (samą żółtą warstwę) na drobnej tarce - potrzebujemy mniej więcej łyżeczkę skórki. Z połowy cytryny wyciskamy sok. Skórkę i sok dodajemy do oliwek.
Czosnek obieramy i kroimy w cienkie plasterki, dodajemy do oliwek.
Harissę ucieramy z kilkoma łyżkami oliwy na sos i wlewamy do słoika. Słoik zakręcamy i dobrze nim wstrząsamy. Oliwki możemy podać od razu, ale nazajutrz będą bardziej aromatyczne.
Przed podaniem mieszamy z garścią umytych i osuszonych listków mięty.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Oliwki z marokańskimi aromatami: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku


Podobne do Oliwki z marokańskimi aromatami przepisy:

  • Oliwki z cytrusami
    Przyjemnie śródziemnomorska pogryzka do drinków.
  • Tapenade z bakłażanem
    Kolejna wersja prowansalskiej pasty z oliwek, tym razem nieco lżejsza i bardziej warzywna. Jak wszystkie odmiany tapenade - doskonała na grzankach lub jako dip do surowych warzyw. Ta wersja świetnie się też sprawdza w roli sosu do makaronu.
  • Odchudzający dorsz z gremolatą Odchudzający dorsz z gremolatą
    Lekkie rybne danie bez tłuszczu (jeśli nie odchudzamy się właśnie, do sosu dodajemy kawałek masła). Podajemy z gotowanym kartofelkami z koperkiem i miską mieszanej sałaty.
  • Sałatka z zielonych szparagów z sosem (nazwijmy go) śródziemnomorskim
    Sezon na zielone szparagi już tuż tuż, za rogiem można powiedzieć. To jedno z najmilszych i najwdzięczniejszych warzyw, dobre na surowo i po ugotowaniu (a jeśli przegotujemy, to miksujemy i mamy zupę), na ciepło i na zimno. W tej sałatce przyozdabiamy szparagi sosem-salsą z czerwonej papryki z czosnkiem i oliwkami, co robi szparagom dobrze nie tylko w sensie smaku, ale i wyglądu.
  • Sos z kiszonych cytryn
    Zimny sos o korzeniach śródziemnomorsko-arabskich. Znakomicie pasuje do mięs z grilla (szczególnie jagnięciny), a także do pomidorów i jajek na twardo.


Podziel się linkiem:




Komentarze: