W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Oliwki z cytrusami

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Przystawka

Oliwki z cytrusami

Przyjemnie śródziemnomorska pogryzka do drinków.

Kraj pochodzenia: kraje śródziemnomorskie

Liczba porcji: słoik

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • słoik zielonych oliwek bez pestek
  • 2 cytryny
  • pomarańcza
  • 2 łyżki listków świeżego tymianku
  • oliwa z oliwek

Oliwki z cytrusami - Opis przyrządzania:

Oliwki starannie odcedzamy na sicie i wkładamy do miski.
Cytrusy szorujemy i wycieramy. 1/2 cytryny i 1/2 pomarańczy kroimy w cienkie plasterki, wybierając pestki. Każdy plasterek kroimy na 4 części. Z reszty owoców wyciskamy sok.
Pokrojone owoce mieszamy z oliwkami, dodajemy tymianek. Z soku z owoców i oliwy (około 200 ml) ukręcamy możliwie jednolity sos, dodajemy go do oliwek i dokładnie mieszamy. Miskę przykrywamy i odstawiamy na 2 godziny co najmniej. Po tych 2 godzinach można je już jeść, ale lepsze są po 2 dniach.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Oliwki z cytrusami: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku


Podobne do Oliwki z cytrusami przepisy:

  • Oliwki z marokańskimi aromatami
    To nie danie dla tych, którzy lubią smaki łagodne i domowe. Cytryny, harissa, mięta, czosnek - przyprawy użyte w tym przepisie do zamarynowania zielonych i czarnych oliwek - usatysfakcjonują poszukiwaczy przygód.
  • Sos z kiszonych cytryn
    Zimny sos o korzeniach śródziemnomorsko-arabskich. Znakomicie pasuje do mięs z grilla (szczególnie jagnięciny), a także do pomidorów i jajek na twardo.
  • Sałatka z karczochów z fetą
    Błyskawiczna sałatka o śródziemnomorskich korzeniach. Dobra na lekką kolację, bardzo ładnie też wygląda na dużym półmisku - można ją więc potraktować jako danie bufetowe.
  • Zielona fasolka z oliwkami i chilli
    Bardzo oryginalna, pikantna jarzynka z zielonej fasolki szparagowej. Ożywi kurczaka, indyka i cielęcinę, ale pasuje też nieźle do steków z grilla.
  • Cytryny w oliwie
    Plasterki cytryny zmacerowane w oliwie możemy drobno posiekać i dodać do sałatek, sosów, ryżu lub kuskusu. Całe plasterki kładziemy na rybie lub jagnięcinie przed pieczeniem, a cytrynową oliwę używamy do winegretów lub do smażenia.


Podziel się linkiem:




Komentarze: