W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Odja (odża) z krewetkami

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne z ryb

Odja (odża) z krewetkami

Odja to marokańskie danie z jajek duszonych w sosie z dodatkami - w tym przypadku z krewetkami. Ilość harissy, palącej paprykowej pasty, ustalamy sobie sami, zgodnie z osobniczą odpornością na kapsaicynę.

Kraj pochodzenia: Maroko

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 2 ząbki czosnku
  • 2 zielone papryki
  • 3 dojrzałe pomidory
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • oliwa z oliwek
  • łyżeczka (lub więcej) harissy
  • łyżka mielonego kminku
  • 32 surowe krewetki
  • 8 jajek
  • natka pietruszki do posypania

Odja (odża) z krewetkami - Opis przyrządzania:

Czosnek obieramy i siekamy na piure. Papryki pozbawiamy gniazd nasiennych i ogonków, płuczemy i kroimy w niezbyt duże kawałki. Pomidory zanurzamy na chwilę we wrzątku, przelewamy zimną wodą i obieramy ze skórki. Kroimy w średnią kostkę. Koncentrat rozprowadzamy w 200 ml gorącej wody i wlewamy do rondla. Dodajemy 100 ml oliwy, czosnek, harissę i kminek. Solimy i gotujemy na średnim ogniu przez 20 minut. W tym czasie obieramy krewetki ze skorupek, płuczemy i ostrym nożykiem nacinamy grzbiety. Usuwamy czarne "żyłki". Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, wrzucamy paprykę i podsmażamy przez 5 minut. Dodajemy pomidory, smażymy chwilę i mieszamy warzywa z sosem. Gotujemy jeszcze 5 minut. Na dużej patelni rozgrzewamy kolejną łyżkę oliwy, wkładamy krewetki i smażymy 2-3 minuty, aż zrobią się różowe i stracą przezroczystość. Zalewamy krewetki sosem. 4 jajka wbijamy do miseczki i ubijamy chwilę, po czym wlewamy do sosu z krewetkami. Mieszamy chwilę na sporym ogniu, robimy w sosie 4 zagłębienia i wbijamy do nich pozostałe jajka. Solimy, patelnię na chwilę przykrywamy, a gdy jajka się zetną, natychmiast podajemy. Z dodatkową harissą, oczywiście.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować Odja (odża) z krewetkami: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku


Podobne do Odja (odża) z krewetkami przepisy:

  • Zupa kokosowa z krewetkami
    Zupa typu główne danie - gęsta od makaronu ryżowego i kokosowego mleka. Krewetki i zielony groszek są nie tylko smaczne, ale i ładnie wyglądają.
  • Kruche pierożki z krewetkami
    Bardzo oryginalne smażone pierożki z kruchego ciasta. Doskonałe danie na przyjęcia koktajlowe - wszystko można przygotować wcześniej i tylko usmażyć pierożki tuż przed podaniem. Zresztą usmażyć też można wcześniej i trzymać w ciepłym piekarniku do chwili, gdy przyjdą goście.
  • Prościutkie risotto z krewetkami
    Bardzo łatwe, smaczne i szybkie (jakieś pół godziny od początku do końca) risotto z zielonymi i różowymi akcentami. No i chyba zdrowe...
  • Farfalle z krewetkami i szafranem
    Błyskawiczne, prościuteńkie, ładne i smaczne danie - makaron w formie motylków (lub kokardek, jak mawiają inni) podajemy ze złotawym sosem, w którym pływają różowe krewetki.
  • Spaghetti z krewetkami (moje ukochane)
    Naprawdę moja ulubiona pasta: krzyżówka spaghetti con aglio, olio e peperoncino z makaronem z owocami morza. Coś wspaniałego!


Podziel się linkiem:




Komentarze: