W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Najlepsze marynowane gruszki (Ani Kanabrodzkiej)

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Przetwory

Najlepsze marynowane gruszki (Ani Kanabrodzkiej)

To naprawdę są najlepsze gruszki na świecie! Przepis mam od przyjaciółki mojej Mamy i - Mamo, wybacz, ale jest lepszy, niż Twój! (to znaczy JESZCZE lepszy). Bez gruszek nie wyobrażam sobie żadnych Świąt, a pasują do każdego mięsa na zimno, szczególnie zaś do pasztetu. Świetne też z dziczyzną.

Kraj pochodzenia: Polska

Liczba porcji: kilka słoików

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 2 szklanki (pół litra) octu 6%
  • 400 g cukru
  • 3 goździki
  • laska cynamonu
  • 1 kg twardych gruszek

Najlepsze marynowane gruszki (Ani Kanabrodzkiej) - Opis przyrządzania:

Ocet wlewamy do nierdzewnego garnka. Dodajemy cukier, goździki i cynamon. Stawiamy na małym ogniu i doprowadzamy do wrzenia, mieszając, aż cukier się rozpuści.
Gruszki myjemy, osuszamy i obieramy ze skórki. Jeśli są małe, kroimy pionowo na pół - najlepiej przecinając przez ogonek, to bardzo ładnie wygląda - i wydrążamy gniazda nasienne. Jeśli gruszki są spore, kroimy je w ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne.
Najszybciej, jak się da, w miarę obierania owoców, wrzucamy je do wrzącego syropu octowego.
Gotujemy, aż gruszki zmiękną, trzeba jednak pamiętać, żeby ich nie przegotować!
Gruszki przekładamy do wysterylizowanych słoików i zalewamy wrzącym syropem, z którego usunęliśmy goździki i cynamon.
Słoiki zakręcamy, stawiamy do góry dnem, a kiedy wystygną, wycieramy i naklejamy nalepki.
Trzymamy w suchym i ciemnym miejscu.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Najlepsze marynowane gruszki (Ani Kanabrodzkiej): trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: tradycyjna

Wersja do druku


Podobne do Najlepsze marynowane gruszki (Ani Kanabrodzkiej) przepisy:

  • Gruszki marynowane z imbirem
    Gruszeczki w słodko-kwaśnym, mocno imbirowym syropie są doskonałe do rozmaitych mięs na zimno, pasztetów, a także do dań z dziczyzny.
  • Gruszki w grzanym winie
    Połówki małych gruszeczek w słodkiej, winnej zalewie z dodatkiem rozmaitych korzeni. Pyszne z klasycznym sosem waniliowym.
  • Gruszki w musztardowym syropie
    Jedna z wielu odmian mostarda di frutta, czyli słodko-ostrego owocowego dodatku do mięsa i serów. Bardzo oryginalny prezent dla bywałych smakoszy.
  • Chutney z gruszek
    Lekko zeuropeizowana wersja chutneyu, doprawdy niezwykle udana. A gruszek u nas nie brakuje.
  • Gruszki z sosem jeżynowym i lodami
    Deser - kwintesencja jesieni. Miękkie, pachnące gruszki, podgotowane lekko w cytrynowo-cynamonowym syropie, nadziewamy lodami i podajemy z sosem jeżynowym. Najlepsze jeżyny to oczywiście te dzikie, które - co ciekawe - w każdym kraju smakują inaczej. W Belgii, na przykład, są doskonałe, ale nikt ich nie zbiera i wczesną jesienią pobocza dróg aż kłują w oczy obfitością owoców.


Podziel się linkiem:




Komentarze: