W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Muhammara

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Dodatek

Muhammara

Wspaniały przepis Claudii Roden. Muhammara jest pastą-sosem, podawanym albo na przystawkę z arabskim pieczywem albo jako dodatek do dań z grilla.

Kraj pochodzenia: Turcja, Liban, Iran

Liczba porcji: 6-8

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • kromka chleba pełnoziarnistego
  • 150 g wyłuskanych orzechów włoskich
  • 2 łyżki pasty pomidorowej
  • 2 łyżki syropu z granatów
  • łyżeczka pokruszonej ostrej papryczki (suszonej)
  • łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • 2 łyżeczki cukru
  • 120 ml oliwy z oliwek

Muhammara - Opis przyrządzania:

Z chleba robimy jasną grzankę, po czym odcinamy skórkę. Łamiemy na kawałki i wkładamy do malaksera.
Dodajemy orzechy, pastę pomidorową, syrop z granatów, ostrą paprykę, kmin i cukier.
Miksujemy, dolewając po trochu oliwę, aż powstanie gęsta pasta. Doprawiamy do smaku solą i podajemy - na przystawkę z ciepłym arabskim chlebkiem lub jako dodatek do mięsa, ryby lub warzyw z grilla.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Muhammara: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku


Podobne do Muhammara przepisy:

  • Bliskowschodnia zupa z bobu
    Wiosenna, solidna zupa z młodych warzyw - coś jakby minestrone, ale przyprawiona kolendrą i harissą. Świetna jako jedno danie, z czosnkową bagietką lub arabskim chlebkiem.
  • Piure z ziemniaków z zieloną papryką
    Takie piure, kapiące oliwą, podaje się w Sewilli jako tapa w indywidualnych porcjach. Równie dobrze sprawdza się jako dodatek, np. do smażonej kaszanki lub ryby z grilla.
  • Francuski flan z prawdziwków
    Flan, czyli zapiekany kremik w formie zgrabnej babeczki. Podajemy jako subtelną przystawkę lub jako dodatek do dziczyzny.
  • Kalafior po marokańsku
    Określenie "po marokańsku" dotyczy raczej zestawu przypraw, niż samego kalafiora, który jakoś mi się z gorącą Afryką nie kojarzy... Ale kmin, rzymski, kolendra, świeża mięta świetnie się z naszym poczciwym kalafiorkiem komponują. Podajemy na przystawkę, wraz z innymi jarzynami na ciepło lub jako dodatek do smażonego sera, kawałka mięsa z rusztu lub sadzonych jajek (pycha).
  • Warzywa z zalewie z białego wina
    Warzywa w sosie typu escabeche - z białym winem, listkami laurowymi i pieprzem. Bardzo smaczny dodatek do wszelkich dań z grilla, może także posłużyć jako lekka wegetariańska przystawka.


Podziel się linkiem:




Komentarze: