Niekłopotliwy w wykonaniu egzotyczny tort z miłym kokosowym smakiem. Świetny po - jakże modnym dzisiaj - grillu, w ciepły wiosenny wieczór... Ech, rozmarzyłam się...
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 8
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
175 g słodkich owsianych ciasteczek (gotowych)
50 g wiórków kokosowych
75 g masła
600 ml kremowej zimnej śmietanki
50 g cukru pudru
400 ml mleka kokosowego
3 łyżki Malibu lub białego rumu
egzotyczne owoce i prażone wiórki kokosowe do dekoracji
Mrożony tort kokosowy - Opis przyrządzania:
Na dno tortownicy o średnicy około 23 cm wkładamy odpowiednio przycięte kółko papieru do pieczenia.
Ciasteczka miksujemy w malakserze lub rozgniatamy wałkiem na drobne okruchy. Mieszamy z wiórkami kokosowymi. Masło topimy i mieszamy z ciasteczkami i wiórkami, po czym ugniatamy w tortownicy (tylko dno, brzegi pozostawiamy wolne). Wstawiamy do lodówki.
Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem na prawie sztywno. Delikatnie mieszamy z mlekiem kokosowym i Malibu (lub rumem). Wlewamy na ciasteczkowy spód i wstawiamy do zamrażalnika na kilka godzin - aż zupełnie się zamrozi.
Tort wyjmujemy 20 minut przed podaniem. Nożem zanurzonym w gorącej wodzie oddzielamy tort od brzegów tortownicy i przekładamy na paterę.
Wierzch ozdabiamy egzotycznymi owocami - pięknie wyglądają kiwi i miechunka (czyli fizalis), bardzo smaczne jest mango, ananas albo zupełnie nieegzotyczne maliny - i długimi, prażonymi wiórkami kokosowymi.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: słodkie
Kiedy przygotować Mrożony tort kokosowy: trzeba zrobić wcześniej
Placek drożdżowy z rabarbarem Niesłychanie prosty, wiosenny placek z rabarbarem i wiórkami kokosowymi. Najlepszy (choć podobno nie najzdrowszy) jest jeszcze ciepły, posypany cukrem pudrem.
Szalenie niezdrowy tort O zdrowym żywieniu grzmią ostatnio nawet parlamentarzyści... A to jakoś budzi we mnie zupełnie niepaństwową przekorę i do głowy mi przychodzą duże ilości czekolady, masła, orzechów. W dodatku z bitą śmietaną, o zgrozo! Przyznaję, że nie próbowałam tego przepisu, ale może w ramach protestu przeciw wtrącaniu się polityków w to, co jem, spróbuję.
Ciasto z dyni Glorii Bardzo pyszne i bardzo amerykańskie ciasto dyniowe. Doskonałe na każdy jesienno-zimowy podwieczorek. Dlaczego Glorii? Bo przepis dostałam od znajomej Amerykanki - to nie o Glorię z "Madagaskaru" chodzi...
Tort z musem czekoladowym Absolutnie luksusowy tort - może bardziej tarta - na wielkie okazje. Ponieważ nie wymaga pieczenia, jest to deser wart rozważenia w warunkach bezpiekarnikowych (na działce, wakacjach) - ale lodówka musi być.
Podstawowe ciasto orzechowe Jest to bardzo użyteczny przepis na ciasto, które pyszne jest au naturel, ale które stanowić może też znakomitą podstawę do wszelkich tortów dla wielbicieli orzechów. Smak ciasta zależy od tego, jakie orzechy akurat mamy pod ręką i co tez nam w duszy orzechowo gra. Pozostałe dodatki dobieramy zgodnie z rodzajem orzechów, i tak do orzechów włoskich nieźle pasuje cynamon i odrobina zmielonych goździków, do pistacjowych (niesolonych!) - starta skórka z cytryny, a do pekanów - skórka z pomarańczy. Jeśli mamy zamiar z ciasta uczynić tort, przekładamy jego warstwy ulubionych, niezbyt ciężkim kremem.