W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Mój domowy chłodnik

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Zupa

Mój domowy chłodnik

Mój domowy chłodnik

Dokładnie tak, jak mówi tytuł - taki chłodnik zazwyczaj jada się u nas w domu, w wersji wegetariańskiej, bez cielęciny i szyjek rakowych. Bardzo dobry.

Kraj pochodzenia: Polska

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • pęczek botwinki
  • łyżka koncentratu buraczanego (lub 1/2 szklanki domowego zakwasu)
  • pęczek rzodkiewek
  • 1/2 długiego ogórka
  • pęczek szczypiorku
  • pęczek koperku
  • 2 ogórki małosolne (w sezonie)
  • 3-4 szklanki zsiadłego mleka (lub maślanki)
  • 4-6 jajek ugotowanych na twardo

Mój domowy chłodnik - Opis przyrządzania:

Botwinkę starannie myjemy, zwłaszcza w miejscu, gdzie listki wyrastają z buraczka - masa piasku! Buraczki kroimy w plasterki lub drobną kostkę (jeśli są większe), listki i łodyżki drobno siekamy. Wkładamy botwinkę do rondelka, wlewamy 1/2 szklanki wody i stawiamy na ogniu. Gotujemy na małym ogniu przez 10-15 minut, po czym odstawiamy do wystygnięcia.
Rzodkiewkom obcinamy listki i wąsy, starannie płuczemy i kroimy w cienkie plasterki.
Ogórek myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.
Szczypiorek i koperek płuczemy, osączamy i drobno siekamy.
Jeśli mamy pod ręką małosolne ogórki, obieramy je cienko ze skórki i kroimy w kostkę.
Zsiadłe mleko wlewamy do dużej miski. Dodajemy rzodkiewki, oba ogórki i zioła. Wlewamy botwinkę wraz z płynem, w którym się gotowała. Dolewamy łyżkę koncentratu buraczanego lub domowy zakwas. Starannie wszystko mieszamy, solimy (dużo) i - za przeproszeniem - pieprzymy do smaku. Ewentualnie dodajemy nieco koncentratu lub zakwasu - chłodnik powinien być ładnie różowy i mieć smak słodkawy i mocno koperkowy.
Wstawiamy miskę z chłodnikiem do lodówki na kilka godzin - można też na noc, choć wówczas rzodkiewki stracą swój ładny kolor.
Podajemy w miskach z jajkiem na twardo pokrojonym w ćwiartki.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Mój domowy chłodnik: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Mój domowy chłodnik przepisy:

  • Chłodnik ogórkowy z miętą
    Chłodnik z gotowanych ogórków ze świeżą miętą. Możemy poprzedniego dnia zrobić miętowe kostki lodu - foremki do lodu napełniamy wodą, wkładamy małe listki świeżej mięty, zamrażamy - i wrzucić do każdej miseczki. Będzie smacznie i elegancko.
  • Zielony chłodnik
    Szpinakowo-ogórkowy chłodnik na jogurcie. Miła odmiana od tradycyjnej wersji.
  • Chłodnik szczawiowy
    Doskonały jasnozielony chłodnik, zupełnie bez gotowania. Po prostu wrzucamy wszystkie składniki do blendera i miksujemy. Podajemy z kostkami lodu (zwykłymi lub ogórkowymi: *!*3652*!*) i małymi grzankami (*!*1683*!* lub *!*1975*!*).
  • Chłodnik z awokado z łososiem
    Oryginalna i bardzo smaczna zupa, którą możemy podać na lunch lub rozpoczęcie eleganckiego letniego obiadu.
  • Chłodnik ziołowy
    Zupo-sałatka, bardzo odświeżająca i niemal całkowicie pozbawiona kalorii.




Podziel się linkiem:


Komentarze: